Υλικά

Φτιάχνω κόλλα με αλεύρι

5.6.12 Είμαι Παιδί 0 Σχόλια

Το ξέρατε ότι μπορείτε να φτιάξετε κόλλα μόνοι σας με απλά υλικά που υπάρχουν στην κουζίνα σας? Παρακάτω σας δίνω μια εύκολη συνταγή για την παρασκευή σπιτικής κόλλας. Είναι ιδανική για να κολλήσετε χαρτιά, χαρτοπολτό, να φτιάξετε κολάζ αντικαθιστώντας έτσι την κόλλα του εμπορίου.
ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι (γενικής χρήσης)
Νερό
Αλάτι
Ξύδι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η δοσολογία των υλικών διαφέρει ανάλογα με το πόσο πυκνή θέλουμε να είναι η αλευρόκολλα.
Η συνηθισμένη αναλογία είναι από 1 κούπα αλεύρι / 4 κούπες νερό μέχρι και 2 αλεύρι / 2 νερό.
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά και προσθέτουμε το νερό και μετά το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνεχώς για να μη σβολιάσει μέχρι ωσότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Φτιάχνω κόλλα με αλεύρι
Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας ξύδι (ανά 1 κούπα αλεύρι) και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.Το ξύδι θα κάνει το μείγμα να διατηρηθεί για περισσότερο χρονικό διάστημα. Προσοχή, η φωτιά δεν πρέπει να είναι πολύ δυνατή. Αν ξεπεραστεί το σημείο βρασμού θα διαχωριστεί το αλεύρι από το νερό και θα πρέπει φτιάξετε καινούριο μείγμα. Όταν το μείγμα γίνει ομοιογενές (σαν πηκτή σούπα) το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει αφαιρώντας σβόλους που τυχόν υπάρχουν. Το αποθηκεύουμε σε γυάλινο βάζο που σφραγίζει. Το πετάμε όταν αρχίζει να μυρίζει. 

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

0 σχόλια :