Άρθρα ,

Πράσινη εναλλακτική βιβλιοθήκη

21.6.12 Είμαι Παιδί 0 Σχόλια

Σε καιρούς κρίσης οι καινοτόμες ιδέες βρίσκουν τρόπους να υλοποιηθούν ακόμα και χωρίς τους κρατικούς πόρους. Η πρώτη εναλλακτική δανειστική βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε στον Δήμο της Κηφισιάς.

Η ιδέα ανήκει σε 2 νέους ανθρώπους, τους αρχιτέκτονες Ειρήνη Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριο Αμπατζή οι οποίοι στηριζόμενοι στην ιδέα ότι τα βιβλία δεν χαίρονται όταν μαζεύουν σκόνη αλλά θέλουν να κυκλοφορούν και να διαβάζονται από όσα περισσότερα άτομα γίνεται, σχεδίασαν τη συγκεκριμένη εναλλακτική βιβλιοθήκη.
Πρόκειται για ένα πιλοτικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε αποκλειστικά από ιδιωτικές χορηγίες που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι 2 αρχιτέκτονες.
Η βιβλιοθήκη έχει διαστάσεις 80Χ80 εκατοστά και ύψος 1,70 μέτρα. Είναι κατασκευασμένη από σίδερο και τεχνητό γυαλί και είναι αυτοφωτιζόμενη. Η χωρητικότητα της φτάνει τα 350 βιβλία.
Είναι κατασκευασμένη στα πρότυπα μια παραδοσιακής βιβλιοθήκης με βιβλία που διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες δίχως συνδρομή ή χρηματικό αντίτιμο. Το απόθεμα της βασίζεται αποκλειστικά στην ανταπόκριση των επισκεπτών της. 
Η βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή και προσβάσιμη στο κοινό όλο το 24ωρο, όλες τις ημέρες της εβδομάδας και βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Κασαβέτη και Λεβίδου στην Κηφισιά. 
Ο επισκέπτης μπορεί να δανειστεί ένα βιβλίο και μετά από ένα χρονικό διάστημα να το επιστρέψει. Φυσικά κάθε προσφορά έντυπου είναι δεκτή.
Κάνοντας μια έρευνα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι η ιδέα της εναλλακτικής βιβλιοθήκης σε δημόσιους χώρους μπορεί να συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, όμως είναι ευρέως γνωστή στο εξωτερικό.
Η φιλοσοφία της έγκειται στο γεγονός ότι μια τόσο προσβάσιμη βιβλιοθήκη αποτελεί κάλεσμα προς τους βιβλιόφιλους και μια καλή παρότρυνση για όλους τους υπόλοιπους ότι είναι μια καλή ευκαιρία να μυηθούν στην ανάγνωση ενός βιβλίου.
Μια διαφορετική άποψη δημόσιας εναλλακτικής βιβλιοθήκης σε μινιατούρα σε πεζοδρόμιο της Ν.Υόρκης που συνδυάζει ένα τηλεφωνικό θάλαμο και αποθήκευση βιβλίων προς ανάγνωση.


Ένα project του Uni ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε από τους Leslie και Sam Devon to 2006 με σκοπό την υλοποίηση προγραμμάτων για δημόσιους χώρους. Το συγκεκριμένο project υλοποιήθηκε με επιτυχία.
Για να δείτε περισσότερα πατήστε στη σελίδα τους στο facebook εδώ

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

0 σχόλια :