Άρθρα ,

Μαμά θέλω να κάνω ποδήλατο...

18.7.12 Είμαι Παιδί 1 Σχόλια

Μπρουμ, μπρουμ 1, 2 και φύγαμε με το ποδήλατο!!!
Οι ειδικοί λένε ότι το ποδήλατο είναι υγεία, είναι τρόπος ζωής. Και πράγματι είναι!
Τα μικρά παιδιά το λατρεύουν.
Κάτι παραπάνω θα ξέρουν από εμάς δεν νομίζετε?
Για ένα διάστημα έζησα στο εξωτερικό. Εκεί τα πράγματα ομολογουμένως είναι λιγάκι διαφορετικά. Τα ποδήλατα αποτελούν βασικό μέσο μεταφοράς, οι οδηγοί οχημάτων τα σέβονται και τα μικρά παιδιά εξοικειώνονται από μικρή ηλικία αποκτώντας οδική συμπεριφορά πολύ νωρίς. Υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, σήμανση, πάρκινγκ ποδηλάτων, υποδομή.
Στην Ελλάδα δεν μπορώ να πω ότι τα παιδιά δεν ξέρουν ποδήλατο, η πρώτη επαφή γίνεται επίσης σε μικρή ηλικία, βλέπω καθημερινά παιδάκια με ποδήλατο σε πάρκα και πλατείες, αλλά η εμπειρία τους σταματά εκεί. Στο πάρκο και στην πλατεία.
Με τον αδιαπραγμάτευτο λόγο του φόβου μας (που δεν είναι και άδικος βέβαια) και λόγω της έλλειψης ποδηλατόδρομων, εμείς οι γονείς αποτρέπουμε τα παιδιά μας από ένα όμορφο άθλημα.
Κάνουμε σωστά?
Μπορούμε και καλύτερα
Πραγματικά η πρώτη επαφή με το ποδήλατο θα πρέπει να γίνετε νωρίς, στην αυλή, στο πάρκο, σε ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και μετά όμως δεν πρέπει καταργούμε.
Η κακή πολεοδομία των μεγάλων κέντρων είναι λίγο-πολύ γνωστή, εξάλλου καθημερινά τη βιώνουμε και οι δρόμοι σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι επικίνδυνοι ανεξάρτητα από το αν διαθέτουν ποδηλατόδρομο ή όχι.
Υπάρχουν όμως λύσεις. Αρκεί να το θέλουμε. Μήπως λοιπόν θα ήταν καλή ιδέα να βάλουμε εμείς πρώτοι το ποδήλατο στην καθημερινότητα μας? Όποτε και όταν μπορούμε. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά μας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα μας.

Το ποδήλατο είναι οικολογικό και οικονομικό μέσο μεταφοράς, έχει χαμηλό κόστος συντήρησης και αποτελεί ευχάριστη άσκηση.

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ευχάριστο από μια βόλτα με το ποδήλατο μαζί με τα παιδιά μας.

Τί πρέπει να προσέξω όταν αγοράσω ποδήλατο στο παιδί μου

Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζουμε ότι το κριτήριο για την αγορά παιδικού ποδηλάτου είναι το μέγεθος του σκελετού. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι μέτρο είναι το μέγεθος της ρόδας. Παρακάτω σας παραθέτω ένα χρήσιμο πίνακα
ΗΛΙΚΙΑ
ΜΕΓΕΘΟΣ (ρόδας, ίντσες)
3-5
10-12
4-7
16
6-13
24
10+
26
Ποδήλατα εκμάθησης ισορροπίας
Τα ποδήλατα εκμάθησης ισορροπίας είναι πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό, είναι ιδανικό για την εξοικείωση του παιδιού και την ομαλή μετάβαση σε κανονικό ποδήλατο. Το συγκεκριμένο διαθέτει τροχούς χωρίς ακτίνες προς αποφυγή τραυματισμών και επικάλυψη σε όλες τις βίδες.
και θα το βρείτε εδώ
Σπαστά ποδήλατα (για ενήλικες και παιδιά)
Τα σπαστά ποδήλατα είναι πάρα πολύ χρήσιμα για την μετακίνηση μέσα στην πόλη, μεταφέρονται εύκολα, πιάνουν μικρότερο όγκο και είναι ιδανικά αν χρησιμοποιείτε μέσα μαζικής μεταφοράς όπως λεωφορείο και τρένο.
Κοιτάξτε πόσο μικρά γίνονται
photo via
Ποδήλατα μεγάλα, ποδήλατα μικρά, με  χρώματα και φαντασία.
Ας βάλουμε το ποδήλατο στη ζωή μας από σήμερα
και ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ξεχνάμε να φορέσουμε
αθλητικά παπούτσια και  κράνος για προστασία, ακόμα και στο πάρκο. 
photo via
Καλές ποδηλατικές εξορμήσεις!

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

1 σχόλια :