Άρθρα ,

Καθαρές παραλίες-Όλοι μαζί μπορούμε

20.7.12 Είμαι Παιδί 0 Σχόλια

Σκηνή 1: Κάθε πρωί όταν ξυπνώ ένα από τα πράγματα που κάνω είναι να μαζέψω το σπίτι. Τα παιχνίδια στη θέση τους, στρώσιμο κρεβατιών και πολλά άλλα ακόμη (τα οποία δεν είναι απαραίτητο να απαριθμήσω), γιατί λίγο- πολύ είναι γνωστά, τα κάνετε και εσείς. Το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα ισχύει και για τις εργάσιμες μέρες και έχει γίνει τόσο πολύ συνήθεια που θα μπορούσα να το κάνω ακόμα και με τα μάτια κλειστά. Ο λόγος  της παραπάνω αναφοράς δεν είναι γιατί θέλω να σας περιγράψω την καθημερινότητα μου (θα σας εξηγήσω παρακάτω). 

Σκηνή 2: Θυμώνω πολύ όταν πηγαίνω για μπάνιο στη θάλασσα και περιτριγυρίζομαι από τα υπολείμματα των προηγούμενων, μα πάνω από όλα θυμώνω με τον διπλανό που κάθεται στην ξαπλώστρα του αραχτός και μονολογεί αγανακτισμένος "κοίτα τι άφησαν οι προηγούμενοι!" και ταυτόχρονα σβήνει το τσιγάρο του θάβοντας το στην άμμο/βότσαλα ή πετάει το κουκούτσι από το φρούτο που μόλις έφαγε. 

Σκηνή 3: Λίγο παραπέρα κάθεται μια οικογένεια με ένα κοριτσάκι περίπου 2 χρονών. Το κοριτσάκι επανειλημμένα μαζεύει βότσαλα και τα βάζει στο στόμα του, ενώ οι γονείς του προσπαθούν να το αποτρέψουν (πρόκειται για αληθινό περιστατικό και συμβαίνει συχνά όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ).

Σκηνή 4 (συνέχεια της 2ης): Κάθε φορά που πηγαίνω  για μπάνιο στη θάλασσα φροντίζω να έχω μαζί μου εκτός από τα απαραίτητα μια πλαστική σακουλίτσα super market. Λίγο πριν επιστρέψω στο σπίτι μου μαζεύω όχι μόνο τα δικά μου σκουπίδια και γόπες, αλλά και των άλλων. Όχι δεν καθαρίζω την παραλία. Απλά ότι υπάρχει γύρω-γύρω από την περιοχή που καθόμουν. Είναι μια συνήθεια ετών και θα μπορούσα να την κάνω ακόμα και με τα μάτια κλειστά.

Μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε ποια είναι η σχέση μεταξύ όλων των παραπάνω?

Θεωρητικά δεν έχουν καμία σχέση εκτός από το ότι αναφέρομαι σε κάποιες ενέργειες που μου είναι τόσο οικείες, τόσο μηχανικές που θα μπορούσα να τις κάνω ακόμα και με τα μάτια κλειστά. Και αυτό ακριβώς εννοώ. Ας αρχίσουμε από σήμερα να φροντίζουμε το περιβάλλον έτσι ακριβώς όπως φροντίζουμε τα σπίτια μας. Είναι μια όμορφη συνήθεια που πρέπει να βάλουμε στην καθημερινότητα μας. Θυμηθείτε κάθε φορά που επισκέπτεστε μια παραλία να μαζέψετε τα σκουπίδια, τις γόπες και ότι άλλο αποτελεί άχρηστο υλικό, είτε είναι δικό σας, είτε όχι. 

Οι παραλίες δεν είναι σταχτοδοχεία
Ενδεικτικά αναφέρω ότι το 2011, σύμφωνα με μια έρευνα που έγινε από ομάδα νοσηλευτών του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου του Βόλου, 20 παιδιά δηλητηριάστηκαν από την κατάποση ή και μάσηση αποτσίγαρου .
...επίσης, πρέπει να ξέρετε ότι το 45% των σκουπιδιών σχετίζονται με το κάπνισμα, τα αποτσίγαρα π.χ. έχουν τοξικές ουσίες (κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο). Τα φύλλα καπνού περιέχουν αρκετά αλκαλοειδή, συμπεριλαμβανομένων και των ιδιαίτερα τοξικών αλκαλοειδών νικοτίνης. Η νικοτίνη στην καθαρή της μορφή είναι ένα ισχυρό εντομοκτόνο και ανάμεσα στα ποιο θανατηφόρα όλων των φυτικών προϊόντων. Επιπλέον, το 95% των φίλτρων των τσιγάρων είναι κατασκευασμένα από ίνες οξικής κυτταρίνης, ένα πλαστικό πού αργεί να διαλυθεί (περίπου 5 χρόνια σε θαλασσινό νερό) με αποτέλεσμα και την έκχυση τοξικών ουσιών στο νερό, προκαλώντας τον θάνατο των οργανισμών λόγο και της ακούσιας κατάποσης. Επίσης αποτελεί αντιαισθητικό θέαμα για όλους, είναι ανάγκη να δίνουμε  “ extra ’’ χρώμα στις παραλίες  με “ extra ’’ αποτσιγαρο-σκουπίδα ? (Ιωσήφ Μακρής, Βιολόγος Ωκεανογράφος)

...αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του Αρχιπελάγους για τα αποτσίγαρα που βρέθηκαν σε παραλίες της Αττικής και της Ικαρίας. Ρεκόρ αποτέλεσε ο αριθμός των αποτσίγαρων που βρέθηκε στην παραλία Θέρμα της Ικαρίας, ο οποίος αντιστοιχεί σε 78 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Οι χημικές ουσίες που εκχύνονται από τα αποτσίγαρα είναι τοξικές για τη θαλάσσια πανίδα, ενώ το εύρος ρύπανσης που προκαλεί ένα αποτσίγαρο εκτιμάται σε αναλογία 1 (αποτσίγαρο) ανά 40 λίτρα νερού. Αυτό σημαίνει πως τα αποτσίγαρα που βρίσκονται σε ένα μόλις τετραγωνικό μέτρο στην παραλία Θέρμα, είναι ικανά να ρυπάνουν περίπου 3120 λίτρα θαλασσινού νερού. (διαβάστε όλο το άρθρο εδώ)

 Όλοι μαζί μπορούμε. Και το πιο σημαντικό είναι ότι αν το κάνουμε εμείς, είναι σίγουρο ότι θα το κάνουν και τα παιδιά μας αύριο.

Δεν βάζω φωτογραφίες σε αυτή την ανάρτηση, τι φωτογραφίες να βάλω εξάλλου...

Αν σας άρεσε το θέμα, παρακαλώ κοινοποιήστε το :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

0 σχόλια :