Καινοτομίες ,

Το σχολείο του μέλλοντος

1.8.12 Είμαι Παιδί 1 Σχόλια

Το συγκεκριμένο σχολείο βρίσκεται στην Στοκχόλμη και ο σχεδιασμός του βασίζεται σε μια καινοτόμο ακόμα και για τα Σουηδικά πρότυπα ιδέα, καταργώντας όχι μόνο τις κλασσικές αίθουσες που όλοι γνωρίζουμε, αλλά και τον μέχρι σήμερα συμβατό τρόπο διδασκαλίας. 
Ονομάζεται Telephonplan και ήδη λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2011. Η ιδέα υλοποιήθηκε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Vittra, ο οποίος συντονίζει πολλά σχολεία της χώρας, σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Rosan Bosch. Η φιλοσοφία του οργανισμού είναι ότι η παραδοσιακή τάξη δεν προάγει την δημιουργικότητα και την σκέψη των μαθητών και ότι η μάθηση δεν πρέπει να περιορίζεται από τοίχους και πόρτες. Επίσης το περιβάλλον μελέτης πρέπει να αποτελεί έμπνευση και να βοηθά τον μαθητή να εξωτερικεύσει το ταλέντο του. Για αυτό το λόγο δημιούργησαν διαφορετικές παιδαγωγικές ζώνες, μέσα στις οποίες οι μαθητές εργάζονται, μελετούν και συνεργάζονται, αλλά ταυτόχρονα μαθαίνουν να γίνονται αυτόνομοι.

Εδώ οι μαθητές μπορούν να εργαστούν ομαδικά αλλά και μόνοι τους.


Το "Βουνό-The Mountain" είναι το κεντρικότερο σημείο συνάντησης μέσα στο σχολείο. 

Κάθε μαθητής έχει το δικό του laptop."The cave" ή αλλιώς "Η σπηλιά" τα παιδιά μπορούν να δουν cinema.

Το "Lunch Club" είναι ένας χώρος που μπορούν να φάνε αλλά και να εργαστούν εξίσου.Το "Σπιτάκι Κιμωλίας-The Chalk House" μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τις δυο πλευρές. Στο εσωτερικό για απομονωμένη εργασία αλλά και εξωτερικά για ομαδική δραστηριότητα μικρότερων ηλικιών.


photos via

Λίγα λόγια από το Blogόσπιτο "Είμαι Παιδί"
Το θέμα της εκπαίδευσης, η επιλογή σχολείου και η ποιότητα του υλικού που έχουν στη διάθεση τους οι  εκπαιδευτικοί, ανέκαθεν απασχολούσε τους περισσότερους από εμάς, είτε ως γονείς είτε ως εκπαιδευτικοί. Ιδιαίτερα τώρα, καθώς η δύσκολη περίοδος που διανύουμε, έχει κάνει πολλούς τομείς στην εκπαίδευση να δυσλειτουργούν. Φαντάζομαι όλοι θυμάστε αυτό που βιώσαμε στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς με τα βιβλία. Γονείς να τυπώνουν την διδακτική ύλη, δάσκαλοι και καθηγητές να κουβαλάνε μόνοι τους  τα βιβλία στα σχολεία, πολλές φορές να πληρώνουν και από την τσέπη τους φωτοτυπίες και υλικό. Μοναδικές στιγμές άπειρου κάλλους... Όπως και να έχει το περσινό θα πρέπει να γίνει μάθημα στους ιθύνοντες ώστε να μην επαναληφθεί. Από την άλλη, τέτοιες καινοτόμες ιδέες σαν του σχολείου στη Στοκχόλμη μας κάνουν να σκεφτούμε πόσα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν ή ακόμα να αλλάξουν στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, ώστε τα παιδιά μας, οι αυριανοί ενήλικοι να είναι μια γενιά με καλύτερες προοπτικές από αυτές που οι προηγούμενοι κληροδότησαν σε εμάς. Μιλώντας πάντα ως μητέρα και όχι ως ειδικός, ειλικρινά δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο σχολείο με το εγχείρημα που κάνει, τα καταφέρει, γνωρίζω όμως καλά ότι για να αλλάξει το οτιδήποτε πρέπει να παλέψεις γι΄αυτό. 
Καλό μήνα σε όλους.


Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

1 σχόλιο :

  1. Ανώνυμος2/8/12, 6:51 π.μ.

    Αυτά βλέπω και θέλω να την κάνω με ελαφρά πηδηματάκια από την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή