Άρθρα ,

Βλέποντας τον κόσμο ανάποδα-αριστεροχειρία

13.8.12 Είμαι Παιδί 0 Σχόλια

Ως γνήσια αριστερόχειρας και λόγο της σημερινής ημέρας που είναι καθιερωμένη ως Παγκόσμια μέρα των αριστερόχειρων θα αφιερώσω την σημερινή ανάρτηση.
Η 13η Αυγούστου
Σαν σήμερα η 13η Αυγούστου του 1992, καθιερώθηκε από το Club των Αριστερόχειρων στη Βρετανία η Παγκόσμια Ημέρα των Αριστερόχειρων, με σκοπό την ενημέρωση των αριστερόχειρων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ζώντας σ' ένα κόσμο δεξιόχειρων. Και δεν είναι καθόλου περίεργο η δημιουργία ενός τέτοιου club,  γιατί η αριστεροχειρία στο παρελθόν αντιμετωπιζόταν με προκατάληψη και υπήρχε «κοινωνική πίεση» για τη χρήση του δεξιού χεριού,  που επικρατούσε περισσότερο στις βιομηχανικές κοινωνίες τον 18ο και 19ο αιώνα (λόγω του αναλφαβητισμού), πίεση που μειώθηκε σημαντικά μόλις κατά τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα (πηγή).

Η δική μου ιστορία
Καθισμένη στο μικρό θρανίο στο νηπιαγωγείο θυμάμαι την δασκάλα να με πλησιάζει, να παίρνει τον μαρκαδόρο από το χέρι μου και να μου λέει. <<Να χρησιμοποιείς το καλό χεράκι όταν ζωγραφίζεις>> Το ύφος της δεν ήταν επικριτικό ούτε με είχε μαλώσει, ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος που αγαπούσα πολύ και που με ανεξήγητο τρόπο μάλλον με επηρέαζε. Από τότε την ίδια κουβέντα την άκουσα αρκετές φορές ακόμα, μέχρι που αναγκάστηκα να υπακούσω...τουλάχιστον στο θέμα του γραψίματος. Γιατί την φύση η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να την αλλάξεις. Το αποτέλεσμα ήταν να μάθω να χρησιμοποιώ και τα δυο χέρια στην καθημερινότητα μου, αλλά ενστικτωδώς να υπερτερεί η αριστερή πλευρά, ότι δραστηριότητα και αν έκανα. Δεν το είδα ποτέ ως ελάττωμα, ο γραφικός μου χαρακτήρας είναι πολύ καλός , δεν παρουσίασα ποτέ δυσλεξία ή κακή άρθρωση και συνήθισα να φτιάχνω καφέ χωρίς να αναρωτιέμαι γιατί η κλίση στο μπρίκι είναι πάντα από την άλλη μεριά. Τουλάχιστον δεν τον ρίχνω έξω...σκέφτομαι!
  Πού οφείλεται η αριστεροχειρία 
Λέγεται ότι το γονίδιο LRRTM1, που ανακαλύφθηκε το 2007 διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κατανομή διάφορων λειτουργιών στον εγκέφαλο.
Επιπλέον ένας πρόσθετος λόγος θα μπορούσε να είναι η έκθεση του εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την ενδομήτρια ζωή. Η τεστοστερόνη εμποδίζει την ανάπτυξη του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και ως αποτέλεσμα περισσότεροι νευρώνες μεταναστεύουν στο δεξί ημισφαίριο. Το υπεραναπτυγμένο δεξί ημισφαίριο είναι έτσι καταλληλότερο για να λειτουργήσει ως το γλωσσικό και κινητικό κέντρο.

Οι αριστερόχειρες είναι εξυπνότεροι. Αλήθεια ή μύθος?

Σε ένα βιβλίο του ο  Κρις Μακμάνους του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, (University College London) υποστηρίζει ότι η αναλογία των αριστερόχειρων αυξάνεται και ότι οι αριστερόχειρες ως ομάδα έχουν διαχρονικά «δώσει» ένα άνω του μέσου όρου ποσοστό ανθρώπων με υψηλές επιδόσεις. Γράφει ότι οι εγκέφαλοι των αριστερόχειρων είναι δομημένοι διαφορετικά, με τρόπο που διευρύνει το φάσμα ικανοτήτων τους, ενώ τα γονίδια που ευθύνονται για την αριστεροχειρία ρυθμίζουν και την ανάπτυξη των γλωσσικών κέντρων του εγκεφάλου.
Ο Μακμάνους γράφει ακόμα ότι η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που προσδιορίζονται ως αριστερόχειρες κατά τον εικοστό αιώνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αντίστοιχη διανοητική πρόοδο και πολύ περισσότερες ιδιοφυΐες στα Μαθηματικά, στις Καλές Τέχνες και στον αθλητισμό.
Οι νεότερες μελέτες πάντως δείχνουν ότι πρόκειται για μύθο και δεν είναι θέμα ευφυΐας αλλά περισσότερο ιδιαιτερότητας,  μέχρι όμως να αποδειχθεί επιστημονικά το οτιδήποτε καλό είναι να κάνουμε την ζωή  των αριστερόχειρων παιδιών πιο εύκολη (πηγή).
Σήμερα στην αγορά μπορείτε να βρείτε πολλά αντικείμενα, που διευκολύνουν τα αριστερόχειρα παιδιά.
via
Αν σας άρεσε το θέμα, παρακαλώ κοινοποιήστε το :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

0 σχόλια :