Άρθρα ,

Η τελευταία πανσέληνος του καλοκαιριού δε θα είναι μπλε, απλά θα είναι όμορφη

24.8.12 Είμαι Παιδί 0 Σχόλια

Την τελευταία ημέρα του καλοκαιριού στις 31 Αυγούστου 2012 τα μάτια όλων θα πρέπει να είναι στραμμένα στον ουρανό. Αυτό, γιατί θα έχουμε την τύχη να δούμε μια ασυνήθιστη πανσέληνο που ονομάζεται "μπλε φεγγάρι", φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 2,72 χρόνια. 
photo via

Θα έχει όμως πραγματικά μπλε χρώμα το φεγγάρι αυτό?  Όχι βέβαια! Η ημερομηνία εμφάνισής του δεν επηρεάζει το χρώμα του. Το μπλε φεγγάρι θα έχει το ίδιο χρώμα με την κανονική πανσέληνο.
photo via
Μπλε φεγγάρι αποκαλείται μια πανσέληνος που συμβαίνει σε ασυνήθιστη χρονική στιγμή. Τα περισσότερα έτη έχουν δώδεκα πανσελήνους, τις περισσότερες φορές μια κάθε μήνα. Τον φετινό όμως Αύγουστο θα έχουμε 2.  Η πρώτη πανσέληνος ήταν στις 2 Αυγούστου και η δεύτερη στις 31. 
photo via
(Ο όρος έχει και μεταφορική σημασία, η οποία τονίζει τη σπανιότητα ενός φαινομένου. Χαρακτηριστική είναι η αγγλική έκφραση «once in a blue moon», που σημαίνει πως κάτι συμβαίνει πολύ σπάνια. Στο άλλο άκρο υπάρχει και μια πολύ κυριολεκτική σημασία καθώς ένα φεγγάρι μπορεί πράγματι να έχει χρώμα μπλε, εξαιτίας ατμοσφαιρικών διαταραχών. Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο κατά το οποίο το φεγγάρι (όχι απαραίτητα πανσέληνος) φαίνεται στα μάτια του παρατηρητή γαλαζωπό, εξαιτίας της ύπαρξης καπνού ή μορίων σκόνης στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο παρατηρήθηκε μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Σουηδία και τον Καναδά το 1950 και  αξιοσημείωτα, μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα το 1883, που είχε ως επακόλουθο να εμφανίζεται το φεγγάρι μπλε για μια περίοδο δύο ετών). πηγή
photo via
Όπως και να έχει όμως θα είναι μαγικά όμορφο. Γι΄αυτό πάρτε αγκαλιά το παιδί σας ή τον άνθρωπο που αγαπάτε και βγείτε για να το δείτε. Μας χρειάζεται λίγη ομορφιά...
photo via

Αν σας άρεσε το θέμα, παρακαλώ like & share :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

0 σχόλια :