Άρθρα ,

'Ενα βάζο γεμάτο εκπλήξεις-παιχνίδι

12.8.12 Είμαι Παιδί 2 Σχόλια

Ένα απλό βάζο μπορεί να κρύβει πολλά πράγματα μέσα του. Ευχές, επιθυμίες, όνειρα... Θα είναι ένα ανεκτίμητο ενθύμιο παιδικής ηλικίας. Μπορεί όμως και να το χρησιμοποιήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να προσεγγίσουμε το παιδί μας, να το διδάξουμε πράγματα και να διδαχθούμε από αυτό. Αρκεί να αξιοποιήσουμε τα ευρήματα...
Μια δραστηριότητα για τα παιδιά με παιδαγωγικό χαρακτήρα είναι και το "Βάζο των Εκπλήξεων". Χρησιμοποιούμε ένα οποιοδήποτε βάζο, γυάλινο ή πλαστικό δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το περιεχόμενο και η δουλειά που θα προκύψει μέσα από αυτό. Κόβουμε μικρά χρωματιστά χαρτάκια και τα χωρίζουμε σε κατηγορίες. Σας γράφω ενδεικτικά τις κατηγορίες και τα χρώματα για να γίνει πιο κατανοητό το παιχνίδι, όμως ο καθένας μπορεί να ορίσει διαφορετικές να προσθέσει ή να αφαιρέσει, ανάλογα με το τι θεωρεί καταλληλότερο για το δικό του παιδί.
Στα πράσινα χαρτάκια  γράφουμε τα "θέματα προς συζήτηση",  καλούς τρόπους, κανόνες σπιτιού (πχ πλένουμε τα χέρια μας πριν το φαγητό, ή δεν χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις). 
Στα κόκκινα χαρτάκια γράφουμε τις "δραστηριότητες" (πχ άδειασε το καλαθάκι με τα σκουπίδια, ή σήμερα θα τακτοποιήσεις το ράφι με τα παραμύθια). 
Στα κίτρινα χαρτάκια γράφουμε τις "άγνωστες λέξεις" (μαθαίνω μια καινούρια λέξη και τη σημασία της, ή βρες τη λέξη με το παιχνίδι της κρεμάλας).
Στα μπλε χαρτάκια  γράφουμε "ανταμοιβές" (πχ άνοιξε το ντουλάπι και πάρε τη σοκολάτα ή κέρδισες χαρτζιλίκι κτλ).
Τα τυλίγουμε και τα βάζουμε μέσα στο βάζο και το παιχνίδι ξεκινά.
Τα παιδιά  είναι υποχρεωμένα για να επιλέξουν χρώμα ανταμοιβής να έχουν διαλέξει πρώτα χαρτάκι με το χρώμα της συζήτησης και εν συνεχεία της δραστηριότητας. Φυσικά θα πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι για διάλογο. Οι απαντήσεις σας να είναι ικανοποιητικές, εξηγώντας του γιατί δεν πρέπει να μιλάμε άσχημα ή γιατί πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας.

Θα σας συμβούλευα επειδή βαριούνται γρήγορα να φτιάξετε και μια extra κατηγορία με άλλο χρώμα η οποία θα δίνει μια εύθυμη παρέμβαση στο παιχνίδι. Οτιδήποτε γνωρίζετε ότι θα το διασκέδαζε και θα το έκανε να γελάσει. Πχ κάνε μια αγκαλιά στον αδερφό σου, ή κάνε το βατραχάκι. 
ΠΡΟΣΟΧΗ για να είναι πιο δίκαιο το παιχνίδι μην παραλείψετε στην κατηγορία της "συζήτησης" εκτός από τους κανόνες και τα πρέπει να βάλετε και "συμπεριφορές (δικές μας) που τυχόν ενοχλούν τα παιδιά"...
Αξιολογήστε όλα τα αποτελέσματα. Μια ιδέα από το Είμαι Παιδί

Αν σας άρεσε το θέμα, παρακαλώ κοινοποιήστε το :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

2 σχόλια :