Άρθρα ,

Τα αρχαία ελληνικά στα δημοτικά της Βρετανίας

6.8.12 Είμαι Παιδί 2 Σχόλια

Σήμερα διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που έλεγε ότι τα αρχαία ελληνικά θα περιλαμβάνονται στις ξένες γλώσσες, που θα διδάσκονται οι μαθητές στη Βρετανία από την ηλικία των επτά ετών, σύμφωνα με το νέο σχολικό πρόγραμμα που έθεσε προς δημόσια διαβούλευση η βρετανική κυβέρνηση και πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2014.

Τα αρχαία ελληνικά στα δημοτικά της Βρετανίας
Ψάχνοντας το λίγο παραπάνω ανακάλυψα ότι το έργο ονομάζεται Iris Project (από τη θεότητα ΄Ιρις που ήταν αγγελιοφόρος των θεών) και στην ουσία είναι ένα εκπαιδευτικό φιλανθρωπικό ίδρυμα που στόχο έχει την εισαγωγή των γλωσσών και του πολιτισμού του αρχαίου κόσμου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα δημόσια σχολεία προκειμένου να εμπλουτίσουν τη διδακτέα ύλη. Ιδρύθηκε με την πεποίθηση ότι η ευκαιρία να μάθουν για την κλασική γλώσσα, λογοτεχνία, ιστορία και τέχνη θα πρέπει να διατίθενται σε όλους.
Στην πραγματικότητα το όλο πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά κατά τη χρονιά 2010-2011, αφού τα αρχαία ελληνικά διδάχθηκαν στα δημοτικά της Ανατολικής Οξφόρδης.
Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρω, (σύμφωνα με το επίσημο site)  ότι στόχος του προγράμματος είναι να μυήσει τους μαθητές σε μια τεράστιας επιρροής πολιτισμό (ελληνικός πολιτισμός) και να εξηγήσει πως αυτός ο πολιτισμός και η γλώσσα του έχει διαμορφώσει την αγγλική γλώσσα και τον κόσμο μας σήμερα.
Με αφορμή λοιπόν όλα τα παραπάνω δεν μπορώ παρά να χαρώ που βλέπω να αναγνωρίζεται  η δύναμη και η συμβολή του ελληνικού πολιτισμού στην εξέλιξη του ανθρώπου (όχι ότι χρειαζόμουν τους Βρετανούς για να το μάθω, αλλά έχει άλλη χάρη να το ακούς....), σε στιγμές μάλιστα που η χώρα μας βάλλεται από παντού. Από την άλλη όμως λυπάμαι και πικραίνομαι, που ενώ συμβαίνει αυτό στην Βρετανία, εδώ στην Ελλάδα, καταβάλλονται "φιλότιμες" προσπάθειες να καταργήσουν εντελώς τα αρχαία ελληνικά από τα σχολεία μας. 
Και είναι πραγματικά άδικο γιατί ως μαθήτρια τρίτης δέσμης, θεωρητικής κατεύθυνσης για τους νεότερους, αγάπησα την αρχαία ελληνική γλώσσα, μαγεύτηκα από την ομορφιά των έργων των αρχαίων τραγικών, με συνεπήρε το "παιχνίδι" του να ανακαλύπτω τις λέξεις, τις ρίζες τους, την σημασία και την εξέλιξη αυτών μέσα στο χρόνο, μέχρι να φτάσει στη σημερινή της μορφή. Είχα την τύχη ως παιδί-και το εννοώ πραγματικά-να παρακολουθήσω αρχαίο δράμα και να αφεθώ τόσο, βιώνοντας και εγώ την κάθαρση και ξέρω καλά τη σημαντικότητα και το μεγαλείο του κολοσσιαίου αυτού επιτεύγματος που ονομάζεται αρχαίος ελληνικός πολιτισμός και αρχαία ελληνική γλώσσα. Και προσπαθώ παρά ότι οι γνώσεις μου είναι περιορισμένες και σαφώς υπάρχουν ειδικότεροι από εμένα, τα παιδιά μου να αγαπήσουν τα αρχαία ελληνικά και να κατανοήσουν ότι για να μπορεί κάποιος να διεκδικήσει το μέλλον πρέπει πρώτα να γνωρίσει το παρελθόν του! 


Αν σας άρεσε το θέμα, παρακαλώ κοινοποιήστε το :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

2 σχόλια :

  1. Εγώ για να είμαι ειλικρινής ήταν ένα μάθημα που δεν άντεχα αλλά παρόλα αυτά σήμερα νιώθω ευτυχής έστω για αυτά τα λίγα που συγκράτησα τότε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Παρασκευή. Είναι γεγονός ότι τα αρχαία ελληνικά ή θα τα λατρέψεις ή θα τα μισήσεις, δεν υπάρχει ενδιάμεση κατάσταση. Φταίει ο τρόπος με τον οποίο διδάσκονται. Οι μαθητές δεν έχουν μυηθεί στο αντικείμενο. Η πρώτη επαφή γίνεται στο γυμνάσιο και εν συνεχεία στο λύκειο όπου και καλούνται να ανταποκριθούν σε μια γλώσσα με μεγάλες απαιτήσεις. Όμως τα αρχαία δεν είναι μόνο συντακτικό και γραμματική. Υπάρχει και το θεωρητικό μέρος το οποίο θα έπρεπε να διδάσκεται από πολύ νωρίς. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι για παράδειγμα και τη ζωγραφική. Μέσα από το παιχνίδι μπορείς να περάσεις πολλά πράγματα στα παιδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή