Άρθρα ,

Ας κάνουμε ότι και οι Ιάπωνες

3.9.12 Είμαι Παιδί 10 Σχόλια

Έχω ακούσει από πολλές μανούλες να λένε: "μας πως αρρώστησε, που κόλλησε? αφού δεν έχουμε βγει από το σπίτι?" Και άλλες φορές που ενώ τηρείτε με μαθηματική ακρίβεια όλους τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής, το παιδί εξακολουθεί να αρρωσταίνει. Έχετε σκεφτεί  ότι εκτός από τις ιώσεις που δικαιολογημένα κατηγορούμε, υπάρχουν εκατοντάδες παθογόνα βακτήρια μέσα το ίδιο μας το σπίτι που δουλεύουν ενώ εμείς καθαρίζουμε? Στην πραγματικότητα θα μπορούσα να σας απαριθμήσω δεκάδες εστίες μικροβίων εντός του σπιτιού, από πληκτρολόγια και χαλιά, μέχρι τα στρώματα και τα ίδια μας τα ρούχα (μπορείτε να διαβάσετε εδώ ένα άρθρο για το που κρύβονται τα μικρόβια), όμως σήμερα θα ασχοληθούμε με τα παπούτσια. Τα υπόλοιπα σε χρόνο μέλλοντα!

Φοράτε παπούτσια μέσα στο σπίτι ή τα αφήνετε έξω από την πόρτα? Να μια ενδιαφέρουσα επιλογή για όλους και ιδιαίτερα για όσους έχουν μικρά παιδιά.  Σε ορισμένες χώρες και πολιτισμούς, όπως η Ιαπωνία για παράδειγμα, είναι σκανδαλώδες να περπατήσει κάποιος σε ένα σπίτι με τα παπούτσια του. Και αυτό γιατί πέρα από την κουλτούρα  τα παπούτσια που φοράμε, είναι ίσως μια από τις μεγαλύτερες εστίες μικροβίων.
photo via
Θα σας φέρω ένα μικρό παράδειγμα. Σκεφτείτε τι πατάμε καθημερινά, καθώς περπατάμε στον δρόμο.... (δεν θα ήθελα να αναφέρω, γιατί το πιο πιθανόν είναι να σας πιάσει αηδία και να μην διαβάσετε καν το υπόλοιπο άρθρο!!!) Ε, ναι καλά  φανταστήκατε, όλα αυτά...και πολλά άλλα. Κάποια στιγμή λοιπόν επιστρέφετε στο σπίτι και μεταφέρονται όλα εντός. Και αν έχετε την συνήθεια να πατάτε και ξυπόλητοι ή με τις κάλτσες, μαντέψτε τι άλλο μπορεί να συμβεί. Καθόλου χαριτωμένα βακτήρια σε κρεβάτια, καναπέδες, μαξιλάρια και σεντόνια.

Σε μια  μελέτη που είχε γίνει παλιότερα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αριζόνα βρήκαν εννέα διαφορετικά είδη βακτηρίων στις σόλες των παπουτσιών. Αυτοί οι τύποι των βακτηρίων μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις σε στομάχι, τα μάτια και τους πνεύμονες μας, γαστρεντερίτιδα, άσθμα και πνευμονία και έχουν την ιδιότητα να ζουν περισσότερο από τα κοινά βακτήρια.

Αυτό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά που κινούνται στο πάτωμα. Γ΄αυτό προσοχή. Ιδιαίτερα από εδώ και πέρα που ο καιρός θα κρυώσει και δε θα έχουμε τόσο πολύ ανοιχτά, καλό θα ήταν τα παπούτσια να μένουν εκτός σπιτιού. Ας γίνουμε λοιπόν λιγάκι Ιάπωνες!
Ένα ενδιαφέρον άρθρο για τους λόγους που πρέπει να βγάζουμε τα παπούτσια, μπορείτε να διαβάσετε  και εδώ . 

Αν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλώ like & share :)) Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

10 σχόλια :