Άρθρα ,

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις σχολές χορού

9.9.12 Είμαι Παιδί 2 Σχόλια

Μαζί με τα σχολεία, ξεκινούν και οι εξωσχολικές δραστηριότητες. Και δεν είναι λίγοι οι γονείς που σκέφτονται το μπαλέτο και τον χορό. Πριν λοιπόν ξεκινήσετε για να κάνετε εγγραφή καλό είναι να γνωρίζετε μερικά πράγματα.
photo via
Λίγα λόγια για τον χορό 
Ο χορός, κλασικός και σύγχρονος, χαρίζει ευλυγισία και μαθαίνει το παιδί να στέκεται και να περπατά σωστά. Χορεύοντας, κινητοποιούνται όλες οι μυϊκές ομάδες του σώματος, σφίγγουν οι κοιλιακοί μύες, δυναμώνει ο κορμός και γυμνάζονται πόδια και χέρια. Ο μαθητής διδάσκεται να ελέγχει το σώμα του, με αποτέλεσμα να αποκτά αρμονία στην κίνηση. Ο κλασικός χορός, μάλιστα, αποτελεί ιδανική άσκηση για παιδιά που έχουν πλατυποδία, προβλήματα σκολίωσης, κύφωσης ή λόρδωσης. Τα οφέλη, ωστόσο, δεν είναι μόνο σωματικά: η μουσική συμβάλλει στην ψυχική ισορροπία, ενώ ο χορός είναι μια δυνατότητα έκφρασης που τονώνει την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Συχνά, ωστόσο, είναι και τα φαινόμενα τραυματισμών, οξέων ή χρόνιων, που ενδέχεται να οδηγήσουν το παιδί ακόμη και να διακόψει την άθληση. Ποιοι είναι οι συνηθέστεροι τραυματισμοί, γιατί συμβαίνουν και πώς μπορούμε να τους προλάβουμε ή να τους αποφύγουμε; 


Εν αρχή, μια προληπτική επίσκεψη στο γιατρό. 
Ο χορός, πέρα από είδος τέχνης, είναι και άθλημα, γι’ αυτό και η ιατρική παρακολούθηση από ορθοπεδικό είναι αναγκαία. Μάλιστα, σε όλες τις επαγγελματικές και ερασιτεχνικές σχολές στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στο Ισραήλ, επιβάλλεται ετήσιος προληπτικός έλεγχος σε ενηλίκους και παιδιά. Στην Ελλάδα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ωστόσο ο προληπτικός έλεγχος είναι ουσιαστικός, αφού το παιδί (βάσει του ιστορικού του, αλλά και της κλινικής εξέτασης από ­ορθοπεδικό) μαθαίνει τις σωματικές και τεχνικές του αδυναμίες, προκειμένου να προλάβει πιθανούς τραυ­ματισμούς. Οι ειδικοί συνιστούν να γίνεται μία προ­ληπτική επίσκεψη το χρόνο, ιδιαίτερα πριν το παιδί «ανέβει» στις pointe. Ο ορθοπεδικός θα ελέγξει τα 6 S (strength, structure, stretching, surface, shoes, speed), δηλαδή τη μυϊκή ισχύ, τη σωματική κατασκευή, την ελαστικότητα, το πάτωμα, τα παπούτσια και την τεχνική προπόνησης. (πηγή από vita.gr)
photo via
Επιλογή Σχολής
Η επιλογή της σχολής χορού ή μπαλέτου είναι άλλο ένα θέμα που οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί. Μόνο οι νόμιμες σχολές χορού, μπορούν να διδάσκουν μπαλέτο, σύγχρονο, μοντέρνο, ρυθμική-μουσικοκινητική αγωγή, ελληνικούς και ξένους λαϊκούς χορούς (κάρακτερ),κλπ. Για την ίδρυση και λειτουργία σχολής χορού, απαιτείται άδεια από τό Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠ.ΠΟ) και τα αρμόδια τμήματα πολιτισμού των κατά τόπους Νομαρχιών, μετά από αυστηρό έλεγχο. Κανένας φορέας (γυμναστήρια, σύλλογοι, ιδιωτικά σχολεία, πνευματικά και πολιτιστικά κέντρα, studios κ.λπ.) δεν δικαιούται να αναπτύσσει παρόμοια δραστηριότητα, χωρίς τη σχετική άδεια.

Δικαίωμα να διδάξουν όλα τα είδη χορού ή ορισμένα από αυτά έχουν μόνο όσες σχολές έχουν πάρει τη σχετική άδεια, όπως ορίζει ο Ν. 1158/81, σε συνδυασμό με το Π.Δ. 457/83 και τον Ν. 1348/83. Η άδεια αυτή αποτελεί την επίσημη πιστοποίηση ότι πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις (κτιριακές και οργανωτικές) για την ορθή και ασφαλή διδασκαλία του έντεχνου χορού, ιδίως στις μικρές και ευαίσθητες ηλικίες. 
photo via
Ιδιωτικές σχολές χορού
Μπορείτε να επισκεφτείτε το Σ.Ι.Σ.Χ.Ε (ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΧΟΡΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ) το οποίο παρέχει μια ενδεικτική λίστα με σχολές που τηρούν τις προϋποθέσεις άδειας και λειτουργίας τους. Δείτε τη λίστα εδώ.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλες. Γι΄αυτό οι γονείς πριν εγγράψουν τα παιδιά τους σε οποιαδήποτε σχολή θα πρέπει να ενημερώνονται από τη διεύθυνση της εκάστοτε σχολής για τα διαπιστευτήρια τους (πτυχία, άδεια λειτουργίας, κτιριακές εγκαταστάσεις κτλ).
photo via
Κρατικές Σχολές Χορού
Εκτός από τις ιδιωτικές σχολές, υπάρχουν και οι ανώτερες κρατικές στις οποίες η φοίτηση είναι δωρεάν και η επιλογή γίνετε μετά από αξιολόγηση και εξετάσεις. 

Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης.  Το πρόγραμμα σπουδών στην ΚΣΟΤ διαμορφώνεται με πανεπιστημιακές προδιαγραφές και περιλαμβάνει τη διδασκαλία τεχνικών και θεωρητικών μαθημάτων σε σταθερή και σεμιναριακή βάση. Λειτουργούν Προεπαγγελματικά τμήματα (για ηλικίες από 10 έως 17 ετών) και το Επαγγελματικό τμήμα σπουδών χορευτών, χορογράφων και καθηγητών χορού.

Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής λειτουργούν προπαρασκευαστικά και επαγγελματικά τμήματα ΧΟΡΕΥΤΩΝ & ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΧΟΡΟΥ. Τα Προπαρασκευαστικά τμήματα (για σπουδαστές 12-15 ετών) λειτουργούν ως φυτώριο προετοιμασίας για την εισαγωγή των παιδιών στα Επαγγελματικά.
Η φοίτηση στα Επαγγελματικά τμήματα (για σπουδαστές άνω των 15 ετών) χορευτών και καθηγητών χορού είναι τριετής. Στο τμήμα Χορευτών φοιτούν σπουδαστές που έχουν απολυτήριο Γυμνασίου και στο τμήμα καθηγητών χορού φοιτούν σπουδαστές που έχουν απολυτήριο Λυκείου.
Αν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλώ like & share :))


Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

2 σχόλια :