Παιδικό παραμύθι

Αδελφοί Γκριμ-200 χρόνια τα παραμύθια μεγαλώνουν παιδιά

20.12.12 Είμαι Παιδί 2 Σχόλια

Αφιερωμένο στα Παραμύθια Των αδελφών Γκριμ είναι σήμερα και το doodle της Google με την επέτειο των 200 χρόνων από την πρώτη τους έκδοση, τον πρώτο τόμο παραμυθιών τον οποίο εξέδωσαν το 1812. Ο τόμος, υπό το όνομα "Kinder - und Hausmärchen" ("Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια"), περιείχε 86 ιστορίες. Ακολούθησαν άλλες 70 ιστορίες σε ένα δεύτερο τόμο, που εκδόθηκε το 1814. Μέχρι το 1857 επτά εκδόσεις των παραμυθιών είχαν εκδοθεί και περιείχαν συνολικά 211 παραμύθια.με τον γενικό τίτλο «Παιδικά και οικογενειακά παραμύθια». Έκτοτε, αυτές οι ιστορίες, που έχουν βγει από την ψυχή του λαού, διασκεδάζουν και διδάσκουν γενιές παιδιών και εμπνέουν διαρκώς στη λογοτεχνία, στο θέατρο και τον κινηματογράφο. 

photo via

Οι αδελφοί Γιάκομπ (Jacob Ludwig Carl Grimm) και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ (Wilhelm Carl Grimm) ήταν δύο ιδιαίτερα δημοφιλείς συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών. Τα πιο γνωστά είναι η Κοκκινοσκουφίτσα,  Η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, Ο Βασιλιάς Βάτραχος, Κουτσοκαλιγέρης, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Ο γενναίος ραφτάκος, Η Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτοπούτα, Ο λύκος και τα εφτά κατσικάκια, Αδελφός και Αδελφή ?

Τα πασίγνωστα παραμύθια που περιλαμβάνονται στα πρώτα ακούσματα και διαβάσματα των παιδιών τα τελευταία 200 χρόνια κυκλοφορούσαν από στόμα σε στόμα στους λαούς της Βόρειας Ευρώπη. Γνωστά έγιναν όμως χάρη σε δύο γερμανούς λογίους, τους αδελφούς Γκριμ, οι οποίοι τα συνέλεξαν διασώζοντας τα από τη λήθη και τα εξέδωσαν κάνοντάς τα γνωστά σε ένα ευρύτατο κοινό.Καλές Γιορτές, με υγεία:))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

2 σχόλια :

  1. Εμενα μου αρεσε και η παιδικη σειρα κινουμενων σχεδιων με τα παραμυθια τους. Μαγεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπήσαμε σαν παιδιά τα παραμύθια αυτά και τώρα τα παιδιά μας τα μαθαίνουν και τα αγαπάνε εξίσου. Πιστεύω και τα δικά τους παιδιά, και τα παιδιά εκείνων. Γιατί είναι τόσο όμορφο να μεγαλώνουμε με τις ίδιες εμπειρίες και αναμνήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή