Πάσχα

Αυγουλολογίες και μικρά μυστικά για τέλεια πασχαλινά αυγά

22.4.13 Είμαι Παιδί 5 Σχόλια

Καθώς πλησιάζουμε στο Πάσχα, όλο και περισσότερες νοικοκυρές ψάχνουν τρόπους για το πώς θα βάψουν τα πασχαλινά τους αυγά, για να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες από σπασίματα και ραγίσματα. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια διαδικασία που αν την τηρήσετε κατά γράμμα έχει πολλά ποσοστά επιτυχίας. Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που σπάνε τα αυγά είναι η διαφορά θερμοκρασίας και ο λανθασμένος χρόνος βρασμού. Όταν το αυγό έχει βράσει υπερβολικά επιπρόσθετα σχηματίζεται ένα γκρι δαχτυλίδι ολόγυρα στον κρόκο και ανάμεσα στο ασπράδι. Γι΄αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Κατά την αγορά 
Διαλέγουμε τα αυγά ένα-ένα. Ελέγχουμε για ραγίσματα και σπασίματα στο εξωτερικό κέλυφος. Καλό είναι να μην είναι εντελώς φρέσκα, να είναι δηλαδή 6-7 ημερών και να τα διατηρούμε στο ψυγείο.
1ος τρόπος- βραστά αυγά
Βήμα πρώτο: Αφήνουμε τα αυγά εκτός ψυγείου και σε θερμοκρασία δωματίου 24 ώρες πριν τη βαφή.
Βήμα δεύτερο: Πλένουμε καλά το κέλυφος.
Βήμα τρίτο: Τοποθετούμε με προσοχή τα αυγά μέσα σε κατσαρόλα με νερό (το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου) και προσθέτουμε λίγο αλάτι ή ξύδι έτσι ώστε , αν σπάσει, να μην εισχωρήσει νερό μέσα ή να μη χυθεί το περιεχόμενό του στο νερό. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας.
Βήμα τέταρτο: Μόλις το νερό ξεκινήσει να βράζει, κλείστε την κουζίνα, σκεπάστε το σκεύος με το καπάκι και αφήστε τα για 15 περίπου λεπτά (μην κλέψετε στο χρόνο!!! Κάνετε υπομονή και θα αποζημιωθείτε).
Ετοιμάστε ένα μπολ με κρύο νερό. Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, τοποθετήστε τα αυγά εντός για 1-2 λεπτά.
Τα βρασμένα και σπασμένα αυγά μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.
Ένας άλλος τρόπος για να αποφύγετε το σπάσιμο είναι να τυλίξετε ένα-ένα τα αυγά σε αλουμινόχαρτο και μετά να τα βάλετε με τον ίδιο τρόπο να βράσουν.
2ος τρόπος-ψητά αυγά στον φούρνο
Αυτό τον τρόπο δεν τον έχω δοκιμάσει, αλλά μου φάνηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρον και εύκολος. Αντί να βράσετε τα αυγά μπορείτε να τα τοποθετήσετε στον φούρνο, στην μεσαία θέση, τοποθετώντας από κάτω ένα σκεύος με αρκετό νερό. Ψήνετε στους 100 βαθμούς για 50 λεπτά και τα αβγά... έτοιμα χωρίς κόπο και σπασίματα! Το αποτέλεσμα είναι ίδιο. Μετά τα βάφετε κανονικά σύμφωνα με τις οδηγίες. Έτσι αποφεύγετε και το υγρό που μαζεύουν μέσα τα αβγά κατά το βράσιμο καθώς επίσης και το χρώμα που απορροφούν με το απλό βράσιμο.
Tips
Πώς ξεχωρίζουμε αν τα αυγά είναι φρέσκα: Αν ανήκουμε στους τυχερούς που έχουν κοτούλες ή μπορούμε να προμηθευτούμε αυγά από το χωριό, τότε έχει καλώς. Αν πάλι όχι υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να δούμε αν τα αυγά που αγοράσαμε είναι φρέσκα.

  1. Κουνάμε απαλά το αυγό. Στο φρέσκο δεν θα νιώσετε καμία εσωτερική κίνηση. 
  2. Βάζετε το αυγό μέσα σε νερό. Το πολύ φρέσκο βυθίζεται και παραμένει στον πάτο του δοχείου σε οριζόντια θέση. Αν το αυγό σας επιπλέει στην επιφάνεια, καλό είναι να μην το καταναλώσετε.
  3. Αν σας έμεινε μόνο ένα ραγισμένο αυγό και θέλετε να το βράσετε, τρίψτε το ράγισμα με λεμόνι, βάλτε το αυγό σε ένα κουτάλι και βουτήξτε το σε καυτό νερό ( που δεν κοχλάζει ) για 10 λεπτά.
  4. Να θυμάστε ότι το φρέσκο αυγό, όταν βράσει, ξεφλουδίζεται δύσκολα.
Χρήσιμες Πληροφορίες
Από την 1 Ιανουαρίου του 2004, σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, τα αυγά πρέπει να φέρουν απευθείας πάνω στο τσόφλι μία ετικέτα, μία “ταυτότητα”, έναν κώδικα ιχνηλασιμότητας, ο οποίος ενημερώνει τον καταναλωτή για τον δρόμο που ακολούθησε ένα αυγό από την ώρα που γεννήθηκε μέχρι την ώρα που φτάνει στο πιάτο μας.
Έτσι, πάνω σε κάθε αυγό (θα πρέπει να) υπάρχει, τυπωμένος με φυτική μελάνη, ένας κωδικός, με τον οποίο να μπορεί ο καταναλωτής να μαθαίνει ποιο είναι το αυγό που αγοράζει. Έτσι, πάνω στο αβγό πρέπει να υπάρχουν τα εξής στοιχεία:
Ν = Τρόπος εκτροφής
Με 4 διαφορετικούς αριθμούς επισημαίνονται οι 4 τύποι τους (οι 4 τρόποι εκτροφής, στην πραγματικότητα)
0  για αυγά βιολογικής γεωργίας
1  για αυγά ελευθέρας βοσκής
2  για αυγά αχυρώνα (παραδοσιακό κοτέτσι)
3  για αυγά παραγωγής σε κλουβιά
ΤΤ = Κωδικός της χώρας προέλευσης
Η χώρα προέλευσης προσδιορίζεται τα δύο επόμενα (κεφαλαία) γράμματα. Οι χαρακτήρες EL υποδηλώνουν Ελληνικό προϊόν.
000 = Κωδικός του δήμου της μονάδας εκτροφής
Ο δήμος ή η κοινότητα όπου βρίσκεται η μονάδα εκτροφής προσδιορίζεται με ειδικό (τριψήφιο) κωδικό.
ΧΧ = Κωδικός του νομού της μονάδας εκτροφής
Ο νομός στον οποίο βρίσκεται η μονάδα εκτροφής προσδιορίζεται με ειδικό (διψήφιο) κωδικό.
000 = Κωδικός παρτίδας
το κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από τις συνταγές της παρέας
πηγές φωτογραφιών: via, via
Αν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλώ like & share :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

5 σχόλια :