Γλυκά ,

Συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια και η τύχη του πρωτάρη

28.4.13 Είμαι Παιδί 29 Σχόλια

Σας είπα ότι έφτιαξα τσουρέκια? Σας είπα ότι ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησα να φτιάξω τσουρέκια? Ω, ναι! Και το είχα ένα άγχος. Κάθε χρόνο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουμε κουλουράκια με τα παιδιά, αλλά φέτος είπα να πρωτοτυπήσω. Μπήκα στο ίντερνετ και άρχισα να ψάχνω για την ιδανική συνταγή. Διάβαζα την μία, διάβαζα την άλλη, πολλές οι επιλογές. Επέλεξα λοιπόν μια στην τύχη από τις Συνταγές της Παρέας, που μου φάνηκε πιο απλή συγκριτικά με τις υπόλοιπες.  Φυσικά όπως κάθε μεγάλος σεφ....:)) που σέβεται τον εαυτό του, έχει ένα μυστικό! Κάποιοι το ονομάζουν "διαφορά στο χέρι" ή στην εκτέλεση, θα πρόσθετα εγώ....:)) Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας παρακολουθήσουμε την ιστορία του δικού μας τσουρεκιού, μέχρι τη στιγμή που βγήκε από τον φούρνο.
 
Υλικά βασικής συνταγής για 4 τσουρέκια περίπου
κάτι λιγότερο από 2 κιλά αλεύρι (σκληρό)
6 αυγά
500 γρμ γάλα (πλήρες)
500 γρμ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
160 γρμ βούτυρο λιωμένο
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
 Εκτέλεση και το μυστικό της επιτυχίας
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και την ζάχαρη για 3 λεπτά. Ζεσταίνουμε το γάλα (προσοχή να είναι ζεστό και όχι καυτό) και μέσα σε αυτό λιώνουμε την μαγιά. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι μας και αδειάζουμε το μαχλέπι και την κοπανισμένη μαστίχα. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Στο επόμενο βήμα, αδειάζουμε ένα-ένα το μείγμα με τα χτυπημένα αυγά και τη ζάχαρη, το βούτυρο και σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το χέρι. Αυτό το στάδιο θα σας πάρει και τον περισσότερο χρόνο, μέχρι τα υλικά μας να μεταμορφωθούν σε μια ελαστική και γυαλιστερή ζύμη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, σκεπάστε την καλά, (εγώ χρησιμοποίησα 2 πετσέτες κουζίνας) την βάζουμε μέσα σε σβηστό φούρνο για να ξεκουραστεί που λένε και να φουσκώσει για 2 ώρες (αυτό το λέει η συνταγή). Θα παρακαλέσω τώρα να δώσετε προσοχή, γιατί ακολουθεί το μυστικό που σας έλεγα στην αρχή. Η διαφοροποίηση στην εκτέλεση: Μόλις βάλετε την ζύμη να ξεκουραστεί, μπορείτε να πάτε για καφέ!!!!!! Ναι καλέ, καλά διαβάσατε. Θα πάτε για καφέ και θα γυρίσετε 4 ώρες μετά και όχι 2!!!!! Αυτό τουλάχιστον έκανα εγώ και όταν επέστρεψα τρέχοντας γιατί απλά την είχα ξεχάσει.....η ζύμη μου ήταν έτοιμη να πετάξει.....!!!! Είχε φουσκώσει τόσο πολύ που έμοιαζε με αερόστατο έτοιμο προς εκτόξευση!!! 
Απτόητη, την χωρίζω, την πλάθω σε σχήμα τσουρεκιού, περνάω κρόκο αυγού με ένα πινέλο την επιφάνεια και τα τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Μετά το εικοσάλεπτο χαμήλωσα στους 150, αλλά θα πρέπει να έχετε τον νου σας, γιατί κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν μυρωδάτα και αφράτα τσουρέκια. Μοσχομύρισε το σπιτικό μας!!! 
Η τύχη του πρωτάρη!!!!!
Αν σας άρεσε η παρουσίαση, παρακαλώ like & share :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

29 σχόλια :

  1. Ανώνυμος28/4/13, 12:49 μ.μ.

    ΜΠΡΑΒΟ!ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΑ ΤΑ ΞΑΝΑΦΤΙΑΞΕΙΣ (ΠΟΥ ΔΕ ΘΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΡΑ......)ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ¨ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΡΗ¨ΕΓΩ ΤΗ ΛΕΩ ¨ΕΜΦΥΤΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΑ ΒΡΗΚΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ¨(ΜΑΚΡΟΣΚΕΛΕΣ ΠΛΗΝ ΑΛΗΘΙΝΌ...) ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ και ο Παρλιάρος!!!! χαχαχα φιλιά

      Διαγραφή
  2. Φαινεται λαχταριστο!!!απο οτι ειδα εχω σημειωσει την ιδια συνταγη,κι εγω απο τις συνταγες της παρεας την βρηκα.Θα ακολουθησω τις συμβουλες σου οταν το φτιαξω.κι εγω πρωτη φορα θα επιχειρησω τσουρεκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μην ξεχάσεις το μυστικό. αν δεν πας για καφεδάκι στο ενδιάμεσο δε θα φουσκώσουν. και για να είσαι σίγουρη για την επιτυχία, φρόντισε να παραγγείλεις freddo cappuccino!!!!!χιχιχι φιλάκια

      Διαγραφή
  3. Μπράβο βρε Σίνα, τέλεια έγιναν, και του χρόνου! Εγώ τα έχω ζυμώσει, περιμένω να φουσκώσουν και μάλλον θα πάω τα παιδιά θέατρο και μετά θα τα πλάσω! Δυο ώρες πέρασαν και δεν έχουν ακόμα φουσκώσει όσο πρέπει! Έχω ξαναφτιάξει και άλλες χρονιές, αλλά φέτος άλλαξα συνταγή (γιατί;;; έλα ντε! καλά να πάθω!) και τώρα δεν ξέρω τι θα γίνει! Πω πω.... σπιτικό τσουρεκάκι, ότι πρέπει για συνοδεία στο καφεδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε Μαρία, βρε Μαρία. Είπαμε βασική προϋπόθεση για να φουσκώσουν είναι να πας για καφέ και να τα αφήσεις 4 ώρες!!!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα Σίνα μου!! Μπράβοοο και του χρόνου!! :)
    Δεν θα έλεγα τύχη του πρωτάρη αλλά δημιουργικό χέρι που με ό,τι καταπιάνεται πετυχαίνει! Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ κοριτσάκι μου. Έλα να σε φιλέψω ένα κομμάτι!!

      Διαγραφή
  5. Και του χρόνου να είσαι καλά να τα ξαναφτιάξεις! Γεια στα χέρια σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος28/4/13, 5:16 μ.μ.

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια για όλα όσα επιχειρείς και καταφέρνεις να κάνεις!! Ενημερώνομαι τακτικά από τη σελίδα σου κ' πήρα το θάρρος να σου ζητήσω μία χάρη:είμαι δασκάλα Α' τάξης και προετοιμάζω το θεατρικό μου για αρχές Ιούνη. Αγχώθηκα πολύ με τα κοστούμια, μιας κ' δεν τα καταφέρνω στο σχέδιο, εκτός αν έχω πατρόν. Πώς να ντύσω τους μικρούς μπόμπιρες φάροι, καράβια, βάρκες και ναυτικοί? Μακάρι η φαντασία σου κ' το ταλέντο σου να με βοηθήσουν... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ-ΝΙΚΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Νίκη. Λοιπόν τώρα που το λες η περσινή γιορτή του μικρού μου στο νήπιο, είχε το θέμα που αναφέρεις. Αλλά μόνο όσο αφορά το σκηνικό. Είχαν φτιάξει μια μεγάλη βάρκα από χαρτόνι. Και μας είχαν ζητήσει διάφορα υλικά όπως ομπρέλα θαλάσσης, ψάθες, καπέλα κτλ. Τα κορίτσια είχαν φορέσει ρούχα για την παραλία και τα αγόρια ήταν ψαράδες. Τζιν παντελόνι γυρισμένο και άσπρο μπλουζάκι. Θα δω αν μπορώ να βρω κάτι σχετικό που να σου κάνει.

      Διαγραφή
  7. Το μυστικό αυτό το ξέρω καλά λόγω γιαγιάκας μου πολίτισσας. Εκτός οτι θέλουν πολύ καλό ζύμωμα, θέλουν τουλάχιστον 5-6 ώρες ξεκούραση και όταν τα πλάσεις κ τα βάλεις στο ταψί, θέλουν πάλι και εκεί ξεκούραση για κανα 20λεπτο τουλάχιστον. Είναι χρονοβόρα τα άτιμα αλλά αξίζουν την ταλαιπωρία όταν τα βλέπεις κ τα τρως αφράτα κ μαστιχωτά!!!!
    Μπράβο Σινάκι μου. Ήμουν σίγουρη οτι θα σκίσουν τα τσουρεκάκια σου!!!
    Κορμάρα ναι, πρωτάρα όχι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όταν άρχισα να διαβάζω το σχόλιο σου, νόμισα ότι μου έγραφες ότι και η γιαγιά σου ξέρει το μυστικό του καφέ:)))Είπα και εγώ....!

      Διαγραφή
  8. Βρε εσύ ότι πιάνεις χρυσό γίνεται! Ημουν σίγουρη οτι θα τα κατάφερνες...καλοφάγοτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. υπέροχα φαίνονται Σινα μου! δεν ξερω αν ειναι η τύχη του πρωταρη ή αν απλα το εχεις και δεν το ηξερες! γι αυτο προτείνω να ξαναφτιάξεις για να δουμε αν οντως ειναι η τυχη του πρωταρη! και μη μου αγχωνεσαι...στειλτα σε μενα αν δεν εχεις τι να τα κανεις αχαχααχαα!
    Εγώ παντως δεν εχω φτιαξει ποτε, ειμαι σιγουρη οτι δεν θα τα καταφερω, και ενω φτιαχνω κουλουρια λογης λογης, τα τσουρεκια δεν...

    Καλο Πασχα να χουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τη μία τα υλικά από την άλλη ο καφές, θα μπορούσα να είχα αγοράσει τα διπλά τσουρέκια!!!! Καλό βράδυ Μαχούλα:)))

      Διαγραφή
  10. Χαχα... άλλη μια αφορμή για καφέ...
    (Διάλογος στο τηλέφωνο): -Πάμε για καφέ; -Μα δεν ξεκίνησες τα τσουρέκια; -Ναι. Γι' αυτό σου λέω για καφέ. Είναι μέρος της συνταγής! -Super, φύγαμε!
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπρεπε να την φωτογραφίσω όταν άνοιξα τον φούρνο. Η κόρη μου γέλαγε μια ώρα, σαν μπαλόνι είχε γίνει!!!! Πολλά φιλιά Μανώλη.

      Διαγραφή
  11. Τέλεια, Σίνα μου!!!
    Θέλω και εγώ!! Και από τα τσουρέκια σου αλλά και καφεδάκι μαζί σου και με τις υπόλοιπες φίλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μπράβοοοοοο!!!! Και του χρόνου να είσαι καλά!!! Ήμουν σίγουρη ότι θα είχαν επιτυχία και το κόλπο με τον καφέ... λέω να το καθιερώσω κι εγώωωωω!!!! Τέλειο μυστικό:!!!! :)))
    Καλό Πάσχα και του χρόνου!!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βασική προυποθεση είναι να πας ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΓΙΑ ΚΑΦΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένη μου κολλητή και κουμπάρα! Κάπως έτσι πάει η σειρά γι΄αυτό αναφέρω πρώτα την φιλία. Λοιπόν, μιας και αποφάσισες να εμφανιστείς στο φτωχικό μου, στο οποίο έχεις βάλει και εσύ το μαγικό σου χεράκι (τελευταία) και παρόλα αυτά θέλεις να κρατήσεις ανωνυμία...μη σχολιάσω...σου λέω ότι σε αγαπώ πολύ, πολύ, πολύ! Επίσης σε ευχαριστώ πολύ, πολύ, πολύ (ξέρεις εσύ). Εύχομαι να είσαι πάντα δημιουργική και να πηγαίνουμε για καφέ για να πετυχαίνουν τα τσουρέκια μου:))

      Διαγραφή
  14. Ανώνυμος29/4/13, 3:02 μ.μ.

    Μπράβο βρε κορίτσι και του χρόνου!
    Αχ και να έμενα κοντά με τη μαμά μου και να μπορούσα να φαω κι εγώ το καταπληκτικό της πολίτικο τσουρεκι!
    Προς το παρον θα αρκεστω στο κρις κρις τοστιμο τσουρεκι γιατι δεν το εχω με τη μαγιερικη!

    Φιλικα,
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πεθερά μου ειδικεύεται στα πολίτικα. Τα κουλουράκια της είναι το κάτι άλλο. Σε ευχαριστώ που πέρασες και Καλή Ανάσταση:)

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα, τα τσουρέκια είναι η αδυναμία μου, μπράβο που το προσπάθησες όλα μια απόφαση θέλουν, εγώ όσο κουρασμένη να είμαι πάντα κάνω έτσι για να μυρίσει το σπίτι και χαίρομαι σαν να είμαι μικρό παιδί, μπήκα στο blog σου απο τη Λίνα και μου άρεσε πολύ, και του χρόνου λοιπόν και καλό Πάσχα Μαίρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και καλώς ήρθες! Και εγώ έτσι το βλέπω. Αν και μέχρι το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, οι γιαγιάδες και οι νονοί θα έχουν φέρει και τσουρέκια και κουλούρια και το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα προλάβουμε καν να τα φάμε όλα αυτά, κάθε χρόνο κάνω κάτι. Όπως είπες, για το καλό, για να μυρίσει το σπιτικό μας. Είναι καλό για τα παιδιά να βλέπουν την όλη διαδικασία και να συμμετέχουν σε όλο αυτό. Καλό Πάσχα να έχουμε όλοι!

      Διαγραφή
  16. Τα πέτυχες τελικά, ε; Μπράβο βρε Σίνα! Εγώ ούτε που θα το επιχειρήσω φέτος. Με τρομάξατε όταν γράφατε στα e-mails ότι θέλουν να τους αφιερώσουμε μία ολόκληρη μέρα για πάρτη τους. Οπότε, θα τα φάω έτοιμα από τη μαμά μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι και εγώ δεν το ήξερα. Πάντως στην περίπτωση μου δεν πέτυχε, έτυχε!!! Καλή σου μέρα Ασπασία μου!

      Διαγραφή