Γλυκά ,

Συνταγή για πασχαλινά τσουρέκια και η τύχη του πρωτάρη

28.4.13 Είμαι Παιδί 29 Σχόλια

Σας είπα ότι έφτιαξα τσουρέκια? Σας είπα ότι ήταν η πρώτη φορά που επιχείρησα να φτιάξω τσουρέκια? Ω, ναι! Και το είχα ένα άγχος. Κάθε χρόνο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα φτιάχνουμε κουλουράκια με τα παιδιά, αλλά φέτος είπα να πρωτοτυπήσω. Μπήκα στο ίντερνετ και άρχισα να ψάχνω για την ιδανική συνταγή. Διάβαζα την μία, διάβαζα την άλλη, πολλές οι επιλογές. Επέλεξα λοιπόν μια στην τύχη από τις Συνταγές της Παρέας, που μου φάνηκε πιο απλή συγκριτικά με τις υπόλοιπες.  Φυσικά όπως κάθε μεγάλος σεφ....:)) που σέβεται τον εαυτό του, έχει ένα μυστικό! Κάποιοι το ονομάζουν "διαφορά στο χέρι" ή στην εκτέλεση, θα πρόσθετα εγώ....:)) Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή και ας παρακολουθήσουμε την ιστορία του δικού μας τσουρεκιού, μέχρι τη στιγμή που βγήκε από τον φούρνο.
 
Υλικά βασικής συνταγής για 4 τσουρέκια περίπου
κάτι λιγότερο από 2 κιλά αλεύρι (σκληρό)
6 αυγά
500 γρμ γάλα (πλήρες)
500 γρμ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
160 γρμ βούτυρο λιωμένο
3 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 φακελάκι μαχλέπι τριμμένο
1 φακελάκι μαστίχα κοπανισμένη
 Εκτέλεση και το μυστικό της επιτυχίας
Μέσα σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και την ζάχαρη για 3 λεπτά. Ζεσταίνουμε το γάλα (προσοχή να είναι ζεστό και όχι καυτό) και μέσα σε αυτό λιώνουμε την μαγιά. Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι μας και αδειάζουμε το μαχλέπι και την κοπανισμένη μαστίχα. Ανακατεύουμε ελαφρά με το χέρι, μέχρι να ομοιογενοποιηθούν τα υλικά. Στο επόμενο βήμα, αδειάζουμε ένα-ένα το μείγμα με τα χτυπημένα αυγά και τη ζάχαρη, το βούτυρο και σιγά-σιγά το υπόλοιπο αλεύρι, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε με το χέρι. Αυτό το στάδιο θα σας πάρει και τον περισσότερο χρόνο, μέχρι τα υλικά μας να μεταμορφωθούν σε μια ελαστική και γυαλιστερή ζύμη. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, σκεπάστε την καλά, (εγώ χρησιμοποίησα 2 πετσέτες κουζίνας) την βάζουμε μέσα σε σβηστό φούρνο για να ξεκουραστεί που λένε και να φουσκώσει για 2 ώρες (αυτό το λέει η συνταγή). Θα παρακαλέσω τώρα να δώσετε προσοχή, γιατί ακολουθεί το μυστικό που σας έλεγα στην αρχή. Η διαφοροποίηση στην εκτέλεση: Μόλις βάλετε την ζύμη να ξεκουραστεί, μπορείτε να πάτε για καφέ!!!!!! Ναι καλέ, καλά διαβάσατε. Θα πάτε για καφέ και θα γυρίσετε 4 ώρες μετά και όχι 2!!!!! Αυτό τουλάχιστον έκανα εγώ και όταν επέστρεψα τρέχοντας γιατί απλά την είχα ξεχάσει.....η ζύμη μου ήταν έτοιμη να πετάξει.....!!!! Είχε φουσκώσει τόσο πολύ που έμοιαζε με αερόστατο έτοιμο προς εκτόξευση!!! 
Απτόητη, την χωρίζω, την πλάθω σε σχήμα τσουρεκιού, περνάω κρόκο αυγού με ένα πινέλο την επιφάνεια και τα τοποθετώ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για περίπου 50 λεπτά. Μετά το εικοσάλεπτο χαμήλωσα στους 150, αλλά θα πρέπει να έχετε τον νου σας, γιατί κάθε φούρνος ψήνει με διαφορετικό τρόπο. Το αποτέλεσμα ήταν μυρωδάτα και αφράτα τσουρέκια. Μοσχομύρισε το σπιτικό μας!!! 
Η τύχη του πρωτάρη!!!!!
Αν σας άρεσε η παρουσίαση, παρακαλώ like & share :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

29 σχόλια :