Μαθαίνοντας από τα παιδιά ,

Τα παιδιά μοιράζονται-Η ουτοπία

2.5.13 Είμαι Παιδί 5 Σχόλια

Τον Απρίλιο του 2012 δημοσιεύτηκε το video που ακολουθεί, από τον οργανισμό Action Against Hunger. Πρόκειται για ένα πείραμα που έγινε τον Οκτώβριο του 2011 στην Ισπανία, προκειμένου να μελετήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά σε κατάσταση πείνας και να βγουν κάποια συμπεράσματα για την σημασία της αλληλεγγύης. Κατά την διάρκεια του πειράματος έλαβαν μέρος 20 παιδάκια σε ζευγάρια, τα οποία τα έβαλαν μόνα τους σε ένα δωμάτιο. Το καθένα από αυτά είχε μπροστά του ένα σκεπασμένο πιάτο και τους ζητήθηκε να μετρήσουν μέχρι το 3 πριν ξεκινήσουν να τρώνε. Η έκπληξη που τους επιφύλασσαν ήταν ότι μόνο το ένα από τα 2 πιάτα εμπεριείχε φαγητό. Έχει πολύ ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις τους.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, τα παιδιά που είχαν φαγητό, το μοιράστηκαν με τον διπλανό τους. Το πείραμα αν και δεν είναι αντιπροσωπευτικό γιατί το δείγμα ήταν μικρό και οι συνθήκες "ιδανικές", κρύβει ένα γενικότερο ηθικό μήνυμα.
Η ουτοπία
Η ουτοπία είναι ένας λογοτεχνικός κυρίως όρος που συνδέεται με μια ιδεαλιστική αισιοδοξία προς μια σχεδόν αδύνατη τελειότητα. Αναφερόμενοι λοιπόν σε ένα μελλοντικό καλύτερο κόσμο, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα παιδιά είναι οι κλειδοκράτορες αυτού του κόσμου.
Τα παιδιά μας δείχνουν τον δρόμο
Η ψυχή των παιδιών είναι ένα γλύκισμα φτιαγμένο από σπιτικά υλικά, χωρίς "πρόσθετα" και "συντηρητικά". Είναι αυθόρμητα, αγαπούν, συμπονούν, γίνονται χαρούμενα με απλά πράγματα.
Θέλεις να τα μιμηθείς?
Αρκετοί είναι αυτοί που επικρίνουν την αγνή παιδικότητα, συγχέοντας της με την ανωριμότητα κάτι που είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Σε ποιον θα άρεσε να συμπεριφέρεται σαν παιδί?
Η γνωστή έκφραση "να γίνουμε πάλι παιδιά" δεν αναφέρεται στην επιφανειακή συμπεριφορά ενός ανήλικου παιδιού, αλλά στη βαθύτερη σημασία αυτής. 
Η ουτοπία υπάρχει. Γεννιέται με τον άνθρωπο και αποτυπώνεται στο πρόσωπο κάθε παιδιού!
Αν σας άρεσε το άρθρο, παρακαλώ like & share :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

5 σχόλια :

 1. Καλημέρα Σίνα!
  Το παρακολούθησα με τον μεγάλο μου.
  -Το ένα δεν έχει μέσα... Το ένα πιάτο δεν έχει τίποτα.
  -Τι θα κάνουν τώρα;
  -Της κόβει (ένα κομμάτι)
  -Θα το μοιραστούν!
  -Μαμά αυτό δεν είναι τοστάκι, τρώνε γλυκό!

  Σε ευχαριστούμε, ένα μά8ημα ανθρωπιάς και ευγένειας... Καλήν Ανάσταση!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διάβασα όλα τα σχόλια στο you tube. Έχουν γραφτεί διάφορα. Και είναι πραγματικά κρίμα, γιατί υπάρχει βαθύτερο μήνυμα σε όλο αυτό. Σε ευχαριστώ Μαρώ μου για το σχόλιο σου!

   Διαγραφή
 2. Πάντα τα παιδιά μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Οχι μόνο για τα υπέροχα συναισθήματα που μας γεννούν, αλλά για τα παραδείγματα συμπεριφοράς που μας δίνουν.
  Αν όλοι ή έστω οι περισσότεροι πράτταμε ανάλογα, θα ζούσαμε σε ένα καλύτερο κόσμο. Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη, αλλά πολλοί μαζί ναι:)
  Σ'ευχαριστούμε Σίνα για την υπέροχη αυτή ανάρτηση!!! Πολύ αισιόδοξη και διδακτική!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Εγώ σε ευχαριστώ που μου έστειλες το video Δήμητρα!

   Διαγραφή
 3. ειναι τοσο αθωα τα παιδια που μονο το σωστο μπορουν να κανουν!!Βεβαια μεγαλο ρολο πιστευω οτι παιζει και ο γονιος!!πολυ ομορφη η αναρτηση σου Σινα!!φιλακια

  ΑπάντησηΔιαγραφή