Άρθρα ,

Αφήστε τα παιδιά να παίξουν-Ελεύθερο παιχνίδι

2.7.13 Είμαι Παιδί 10 Σχόλια

Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την παιδική ηλικία? 
-Μαμά θέλω να παίξω με τις λάσπες. - Όχι, παιδί μου γιατί θα λερωθείς.
Αυτή είναι που η ερώτηση που ένα παιδί θα έκανε και αυτή επίσης είναι η απάντηση που οι περισσότεροι γονείς θα έδιναν. Είναι σωστό να αρνούμαστε το παιχνίδι με την δικαιολογία του λερώματος? Έρευνες λένε πώς το παιχνίδι με την λάσπη ή το χώμα ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού, καταπολεμά τις αλλεργίες και βοηθά στην γρήγορη επούλωση των τραυμάτων.
Μαμά θέλω να σκαρφαλώσω...
Το ελεύθερο παιχνίδι βρίσκεται στη φύση κάθε παιδιού και δεν πρέπει να υποτιμάται από τους ενηλίκους. Μπορεί να σας φαίνεται "χαμένος χρόνος", όμως κατά την διάρκεια που τα παιδιά οργανώνουν ένα αυτοσχέδιο ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι, αναπτύσσουν και βελτιώνουν δεξιότητες προετοιμάζοντας τον εγκέφαλο για τις προκλήσεις της ενήλικης πια ζωής. Τις τελευταίες δεκαετίες, το ελεύθερο παιχνίδι έχει περιοριστεί από πολλούς παράγοντες και οι γονείς λόγω των καιρικών συνθηκών/ιώσεων/καθαριότητας, καταφεύγουν στα έτοιμα παιχνίδια που αποτελούν την εύκολη λύση. 
Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε έξω με τα παιδιά μην τα αποτρέψετε από το παιχνίδι. Αφήστε τα να τρέξουν, να σκαρφαλώσουν και να λερωθούν. Φροντίστε να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά, ένα μπουκαλάκι με νερό και  μαντιλάκια καθαρισμού. 
Εκατοντάδες ιδέες για παιχνίδι έξω από το σπίτι μπορείτε να δείτε και στα παρακάτω links από το Pinterest
Αν σας άρεσε η παρουσίαση, παρακαλώ like & share :))


Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

10 σχόλια :