υλικό για το νήπιο και το σχολείο ,

Μαθαίνουμε τα ζευγαράκια του 10

27.2.14 Είμαι Παιδί 7 Σχόλια

Στο μάθημα της αριθμητικής τα παιδάκια της πρώτης δημοτικού, διδάσκονται  πώς θα προσθέτουν αριθμούς μέχρι το 10. Το συγκεκριμένο μάθημα είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο γιατί μαθαίνουν να μην χρησιμοποιούν τα δάκτυλα τους, αλλά επειδή αποτελεί βασικό σκαλοπάτι για να μπορέσουν να προχωρήσουν αργότερα σε πιο σύνθετες πράξεις. Πρέπει λοιπόν σε πρώτη φάση να αποστηθίσουν τους αριθμούς/πράξεις και με την συνεχή επανάληψη να  τους γίνουν τόσο οικεία, που να είναι σε θέση να απαντούν αυθόρμητα και χωρίς δεύτερη σκέψη.
Τον συγκεκριμένο τρόπο πρόσθεσης τον διδάχτηκε και ο μικρός μου, όχι πολύ καιρό πριν. Και για να πω την αλήθεια τον δυσκόλεψε αρκετά με την έννοια, ότι αν και τα αποστήθιζε με επιτυχία, όταν έπρεπε να το εφαρμόσει σε μια άσκηση, έπρεπε να ανατρέξουμε στους πίνακες που του είχαν δοθεί από την δασκάλα ξανά και ξανά.
Στην  προσπάθεια μου να τον βοηθήσω, σκέφτηκα να φτιάξω ένα περισσότερο προσιτό και χαρούμενο πίνακα, έτσι ώστε να του τραβήξω  την προσοχή και να κάνουμε εξάσκηση. Την ιδέα με το ουράνιο τόξο την βρήκα στο pinterest και απ΄όσο είδα έχει κάνει και σχετική ανάρτηση η φίλη και blogger Μαρία, από το ParentsLand, η οποία είναι εκπαιδευτικός και εξηγεί την σημαντικότητα κατανόησης του συγκεκριμένου μαθήματος.
Αν έχετε και εσείς πρωτάκι, μπορείτε να εκτυπώσετε τους 2 πίνακες. Με τον πρώτο θα εξηγήσετε την φορά των αριθμών και τις πράξεις και θα κάνετε συνδυασμούς ακολουθώντας το ουράνιο τόξο και με τον δεύτερο το παιδί θα κάνει εξάσκηση μόνο του. Μην ξεχάσετε να τους υπενθυμίσετε ότι στα ζευγαράκια του 10, υπάρχουν 11 διαφορετικοί συνδυασμοί για να κάνουμε τις πράξεις μας.
Αν σας άρεσε η παρουσίαση, μοιραστείτε το με τους φίλους σας :))

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

7 σχόλια :

 1. σιγουρα τα παιδια θα θυμουνται πιο ευκολα το χρωμα απ το νουμερο.....φοβερη ιδεα ευχαριστουμε φιλεναδα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Να΄σαι καλά Σοφία μου. Με τόσες φορές που έχω περάσει την πρώτη δημοτικού νομίζω ότι την έχω εμπεδώσει πολύ καλά!!!

   Διαγραφή
 2. Η μάθηση σαν παιχνίδι! Υπέροχη ιδέα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και εγω την ειδα δει περυσι στο Μαράκι την ιδεα και ειχα ενθουσιαστεί. Είχα την κόρη μου πρωτάκι. Φέτος με το γιο πρωτάκι που τα εχω "δει" όλα, την ξαναεφάρμοσα και το εχει στο γραφειο του να το βλέπει.
  Έκανες πολυ καλα που την εδειξες ξανα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αχ αυτά τα ζευγαράκια, σε λίγο θα τα βγάλω σε πόστερ να τα κολλήσω στον τοίχο να τα βλέπει μόλις ξυπνά το πρωί και πριν κοιμηθεί το βράδυ!!!!

   Διαγραφή
 4. Είναι φοβερό αυτό το φυλλάδιο! Πέρυσι το χρησιμοποίησα πολύ με την κόρη μου. (σε ασπρόμαυρο βέβαια!)Το δικό σου είναι υπέροχο και μπορούμε να το πλαστικοποιήσουμε για να μην τσαλακώνεται.
  Kathy by anthomeli

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Σε ευχαριστώ πολύ για την αναφορά. Νομίζω οτι το εκανες πολύ πιο χαρούμενο. Τα χρώματα είναι πιο εντονα και θα ενθουσιάσουν τα παιδια. Πραγματικά το να μάθουν τα παιδια αυθόρμητα τα ζευγαράκια του 10 είναι τοσο σημαντικό οσο και η προπαιδεια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή