Άρθρα ,

Ραντεβού στις δικές μας Ψηφιακές Γειτονιές

23.3.14 Είμαι Παιδί 11 Σχόλια

Όταν το σήμερα συναντά το χθες και όλα μοιάζουν σαν ασπρόμαυρη ελληνική ταινία με όλους εμάς πρωταγωνιστές...
Σήμερα θα ήθελα να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, σε μια άλλη εποχή. Μια βόλτα στις συνοικίες της παλιάς Αθήνας, της συμπρωτεύουσας καθώς και άλλων περιοχών της Ελλάδας. Τότε που τα σπίτια ήταν χαμηλά και βρίσκονταν κοντά το ένα στο άλλο. Την εποχή που οι άνθρωποι έλεγαν καλημέρα κοιτώντας σε στα μάτια και τα μαντάτα, καλά ή κακά, μαθαίνονταν από στόμα σε στόμα. Αυτή την περίοδο λοιπόν άνθισαν οι γειτονιές και οι μικρές αγορές, οι οποίες βασίζονταν εξ΄ολοκλήρου στην ανθρώπινη επαφή και αλληλεγγύη. Υπήρχε ο παντοπώλης, ο μανάβης, η μοδίστρα με το μαγαζί στην γωνία, το καφενείο του Μπάρμπα Θόδωρου, ο περιπτεράς, ο υπάλληλος, και τόσοι άλλοι. Άνθρωποι με τις οικογένειες τους, που άλλοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και άλλοι μοιράζονταν την καθημερινότητα τους.
Από τότε πέρασαν χρόνια. Οι εποχές άλλαξαν, τα σπίτια ψήλωσαν, άλλαξαν και οι ανάγκες μας, όλες εκτός από μία. Η ανάγκη μας για επικοινωνία.
Οι γειτονιές και οι μικρές αγορές αντικαταστάθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί γύρω στο 2003 και μετά έκαναν την εμφάνιση τους και τα πρώτα ιστολόγια στην Ελλάδα.
Τα blogs αποτελούν μια καινοτόμο πλατφόρμα επικοινωνίας που -για πρώτη φορά στην ιστορία- επιτρέπει στον κάθε έναν από εμάς με απλή πρόσβαση στο internet, εντελώς ανέξοδα και μόνο με μερικά clicks του ποντικιού, να δημοσιεύσει περιεχόμενο οποιασδήποτε ψηφιακής μορφής δυνητικά σε ολόκληρο τον κόσμο. Δημοσιογραφία των πολιτών αλλιώς.
Το 2007 κυκλοφορεί στα περίπτερα το πρώτο ελληνικό εγχειρίδιο δημιουργίας ιστολογίου με την πλατφόρμα της blogspot και wordpress και από εκεί και μετά ένας ολάκερος ψηφιακός κόσμος ανοίγει τις πόρτες του, σε όποιον επιθυμεί να γίνει μέλος του.
Μια τεράστια κοινότητα με καλά και κακά μαντάτα, με χρήσιμες και άχρηστες πληροφορίες, ένα σύγχρονο μέσο για να εκφραστείς, να μοιραστείς, να δώσεις, αλλά και να πάρεις. Μήπως έτσι δεν ήταν και γειτονιές της παλιάς εποχής;
Έτσι ξεκινήσαμε να γράφουμε!
Σε αυτό ακριβώς το σημείο μια ομάδα από νέους ανθρώπους οραματίζονται την πρώτη ολοκληρωμένη ψηφιακή γειτονιά, προχωρώντας το blogging ένα βήμα παραπέρα. Οι ίδιοι ξεκίνησαν σαν παρέα. Μια παρέα φίλων που με οδηγό την έμπνευση οραματίστηκε μια ενωμένη σύγχρονη γειτονιά και την έκανε ομορφότερη!
Ξεκίνησαν με το Μαμά δες...Μπαμπά Δες και συνέχισαν με το Μικροί Μεγάλοι, μια διαδικτυακή πύλη για γονείς και παιδιά η οποία συλλέγει, αναλύει και κατηγοριοποιεί περιεχόμενο, στο οποίο συμμετέχουν ένας μεγάλος αριθμός blogs με ποικίλη θεματολογία. Το πιο πρόσφατο project τους, οι Ψηφιακές Γειτονιές.
Το πρώτο διαδραστικό συνέδριο παίρνει σάρκα και οστά και στέφεται με απόλυτη επιτυχία. Όπως ήταν φυσικό και επόμενο έπρεπε να υπάρχει συνέχεια. Έτσι φθάνουμε στο τώρα. Οι ίδιοι λένε:
Μεγαλώνοντας (σ)το αύριο!
{Οι Ψηφιακές Γειτονιές, για 2η συνεχή χρονιά, δηλώνουν δυναμικά το παρόν στις 4 & 5 Απριλίου για να (ξανά) φέρουν ακόμα πιο κοντά όλους εσάς τους «γείτονες», «γνωστούς», «επισκέπτες» ή έστω «περαστικούς» της ψηφιακής κοινότητας. Όλους εκείνους που ήδη έχουν αποκτήσει «φωνή» στο διαδικτυακό γίγνεσθαι ή αναζητάνε τα μέσα και τη γνώση για να τη βρουν, ώστε να αφήσουν το προσωπικό τους στίγμα στις γειτονιές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.}
Στις Ψηφιακές Γειτονιές, γνωριζόμαστε, κάνουμε φιλίες, ενημερωνόμαστε και περνάμε όσο πιο όμορφα μπορούμε.
Ήταν μεγάλη μου τιμή λοιπόν όταν η Άσπα, συνιδρύτρια του Μαμά δες...Μπαμπά δες και των Μικρών Μεγάλων και επικεφαλής στις Ψηφιακές Γειτονιές προσκάλεσε το Είμαι Παιδί να συμμετέχει στο panel των bloggers, των φετινών ομιλιών.
Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος θα βρίσκομαι εκεί για να γνωριστούμε από κοντά, να ανταλλάξουμε απόψεις και γιατί όχι να ανακαλύψουμε το ''Παιδί'' που βρίσκεται μέσα μας....!!
Ραντεβού στις Ψηφιακές Γειτονιές!

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

11 σχόλια :