Άρθρα ,

Συμπληρώνοντας τα χρώματα της παλέτας

21.8.14 Είμαι Παιδί 0 Σχόλια

Μύκονος-Photo credits by angelis xidakis
Σ΄ακολουθώ στα πιο δύσβατα μονοπάτια, εκεί που ο μεγάλος ευεργέτης-ο ήλιος-σου χαρίζει απλόχερα το φως του. Κίτρινο του ήλιου. Μεμιάς χίλιες εικόνες ξεχύνονται και διαλαλούν παγκόσμια την ομορφιά σου. 
Σκαρφαλώνω στην πλαγιά και γεμίζουν οι πνεύμονες μυρωδιές καλοκαιριού. Θυμάρι, ρίγανη και κάπαρη.Μάνα γη
Λίγο πιο πέρα παρακολουθώ με δέος τα μυρμήγκια τα οποία οδεύουν παραταγμένα το ένα πίσω από το άλλο, μεταφέροντας φαγητό στην φωλιά τους. Έχει αφόρητη ζέστη αλλά εκείνα εξακολουθούν να εργάζονται με ανυπέρβλητο ζήλο και στρατιωτική πειθαρχία που σχεδόν με κάνει να τα ζηλεύω. Η γραμμή τους φθάνει μέχρι την σιδερένια πόρτα στο πέτρινο ξωκλήσι. Είναι σκουριασμένη και δείχνει εγκαταλελειμμένο από χρόνια. Μόνο το καμπαναριό του στέκει ακόμα αγέρωχο ατενίζοντας τη θάλασσα. 
Αποφάσισα να τα ακολουθήσω, όμως θέλω να μπω και στο ξωκλήσι. Να ξεκουραστώ λίγο και να προσευχηθώ σιωπηλά. Είναι κάτι που συνηθίζω να κάνω. Εγώ και ο Θεός, χωρίς μεσάζοντες. Να ξεγυμνώσω τις σκέψεις μου και να τον ευχαριστήσω για ακόμα μια μέρα. Ευγνωμοσύνη.
Ευεργετικό το ξαπόσταμα και καθώς βγαίνω στο αγνάντεμα του μεσημεριού, το γαλάζιο της θάλασσας και το λευκό του ουρανού σχηματίζουν μια νοητή γραμμή, του δικού μου ορίζοντα. Εισπνέω αχόρταγα και εκπνέω όλη την κούραση του χειμώνα που πέρασε, όμως και αυτό δεν αρκεί. Χρειάζομαι περισσότερα. Χρειάζομαι χρώμα. 
Κατηφορίζοντας αυτή τη φορά την πλαγιά, φθάνω στο γραφικό χωριουδάκι. Τώρα το άγονο χώμα αντικαταστάθηκε από πλακόστρωτο. Στα δεξιά μου το πρώτο σπίτι που βλέπω έχει μπλε παραθυρόφυλλα. Παρατηρώ ότι είναι ανοιχτά και ευθύς αμέσως ένας συνειρμός μου διαπέρασε το μυαλό. Και η ζωή είναι ένα ανοιχτό παράθυρο με μπλε παραθυρόφυλλα. 
Στην αυλίτσα του σπιτιού υπάρχει μια ανθισμένη πριγκιπέσα με φούξια άνθη. Είναι η μπουκαμβίλια και ξέρω ότι είναι θέμα χρόνου να συμπληρωθεί η παλέτα μου.
Πόσο ταυτίζομαι με όλα αυτά!
Βγάζω τις σαγιονάρες που φορώ και αρχίζω να περπατώ ξυπόλητη. Τώρα η κάπαρη και το θυμάρι αντικαταστάθηκε από μια καλοκαιρινή αύρα ιωδίου. Ένα δροσερό αεράκι μου χαϊδεύει τα μαλλιά, ένδειξη ότι η θάλασσα είναι κοντά. 
Το βάδισμα μου άρχισε να γίνεται πιο γρήγορο σχεδόν τρέχω πάνω στο ζεστό πλακόστρωτο, αλλά τα πέλματα μου έχουν πάρει φωτιά και κοντοστέκομαι για άλλη μια φορά. Θέλω να φορέσω πάλι τις σαγιονάρες μου, αλλά την βλέπω.... λίγα μέτρα απέμειναν.
Η πρώτη επαφή με το νερό δροσίζει τα καμμένα μου πέλματα και με διαπερνά. Γαλάζιο.
Ευλογημένος τόπος. Ευλογημένη γη!
Σαντορίνη
Ύδρα-παράθυρο με θέα στη θάλασσα
Γέφυρα Ρίο Αντίριο-photo credits by Andreas Kalavrouziotis
Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης-Κεφαλονιά
Χίος-photo credits by Andreas Kalavrouziotis
Κουφονήσια
Μήλος-Σαρακίνικο
Βουρβουρού-Χαλκιδική
Γραμβούσα-Κρήτη
Η συμπλήρωση των χρωμάτων της παλέτας είναι μια μοναχική διαδικασία, απαραίτητη και μοναδική για τον καθένα. Η συλλογή εικόνων αποτελεί ίσως την πιο ζωογόνα δύναμη που μας κάνει να αντέχουμε, να ελπίζουμε, να παλεύουμε. 

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

0 σχόλια :