Κατασκευές ,

Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ

26.10.14 Είμαι Παιδί 2 Σχόλια

Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ
Οι κατασκευές με πηλό χειροτεχνίας είναι δημιουργική ενασχόληση και μπορούμε να φτιάξουμε πολλά διακοσμητικά, αφού ο τρόπος για να βγει το πατρόν είναι σχετικά απλός. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έντυσα όλες τις φιγούρες με την τεχνική του ντεκουπάζ, χρησιμοποιώντας 3 διαφορετικά υλικά. Αναλυτικά θα βρείτε τον τρόπο στο τέλος της ανάρτησης, καθώς και ένα review για την αποτελεσματικότητα του κάθε υλικού.
Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ
κεραμικό διακοσμητικό σπιτάκι με ντεκουπάζ
Ο καιρός καθώς και οι δυνατότητες του κινητού μου τηλεφώνου δεν είναι και οι καλύτερες, αδικούν λιγάκι το αποτέλεσμα, γι΄αυτό ζητώ συγνώμη για την ποιότητα των φωτογραφιών που σαφώς θα μπορούσαν να είναι και καλύτερες.
Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ

Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ

 Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ

Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ
ξύλινο καδράκι με ντεκουπάζ για χρήση ημερολογίου
Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ

Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ

Φιγούρες με πηλό και ντεκουπάζ


ΥΛΙΚΑ
για τα κεραμικά μοτίβα
Πηλός χειροτεχνίας
Λεπίδι
Γυαλόχαρτο ψιλό
Πατρόν για τις φιγούρες. Για τις φιγούρες δεν είναι  απαραίτητο να έχετε στην διάθεση σας κάποια ειδική φόρμα. Για τις πεταλούδες για παράδειγμα εκτύπωσα από το  διαδίκτυο μερικά σχέδια τα οποία μετέφερα σε χαρτόνι. Αυτό ήταν και τα πατρόν μου.
Πλάθουμε τον πηλό και τον ανοίγουμε με πλάστη. Πρέπει να έχει πάχος περίπου 3-4 χιλιοστά. Στην συνέχεια και με μεγάλη προσοχή ακουμπάμε πάνω στον πηλό το πατρόν μας και με το λεπίδι, χαράζουμε ελαφρά, σύμφωνα με το σχέδιο. Περνάμε ξανά το περίγραμμα αυτή τη φορά κόβοντας τον πηλό. Βγάζουμε το πατρόν και διορθώνουμε την φιγούρα όπου χρειάζεται λειαίνοντας τις άκρες. Τα σημεία που είναι άγρια μπορούμε βρέχοντας λίγο τα δάχτυλα να ισιώσουμε το περίγραμμα. Στην συνέχεια πρέπει να αφήσουμε την φιγούρα μας να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.
Αμέσως μόλις είναι έτοιμη γυαλοχαρτάρουμε ελαφρά και διορθώνουμε τις όποιες ατέλειες. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε (ο λευκός πηλός είναι πολύ όμορφος και σκέτος), είτε να προχωρήσουμε στην διακόσμησή του με την τεχνική του ντεκουπάζ.

για το ντεκουπάζ
Αστάρι
Ατλακόλ
Διαφανές στερεωτικό βερνίκι
Πινέλο
Χαρτοπετσέτα ή Ριζόχαρτο ή ειδικό χαρτί με ίνες για ντεκουπάζ. Το είδος έχει να κάνει με αυτό που θέλετε να φτιάξετε και σας βολεύει περισσότερο. Αν θέλετε την γνώμη μου το ειδικό χαρτί με ίνες έχει βέλτιστο αποτέλεσμα και στρώνει εύκολα χωρίς να χαλάει, ενώ η χαρτοπετσέτα ήταν και αυτή που με δυσκόλεψε περισσότερο.
Αρχικά περνάμε την επιφάνεια αστάρι. Μόλις στεγνώσει περνάμε την κόλλα με ένα πινέλο και τοποθετούμε την χαρτοπετσέτα/ριζόχαρτο κτλ επάνω με μεγάλη προσοχή. Θυμηθείτε στην περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ριζόχαρτο ή το ειδικό χαρτί με τις ίνες να τα βρέξετε πρώτα, κάτι που δεν ισχύει για την χαρτοπετσέτα, η οποία αν βραχεί θα διαλυθεί.
Στρώστε το μοτίβο σας με ιδιαίτερη προσοχή. Για την χαρτοπετσέτα βρέχουμε τα ακροδάχτυλα και σταμπωτά στρώνουμε, ώστε να μη δημιουργηθούν φυσαλίδες. Το αφήνουμε να στεγνώσει. Στο τελευταίο στάδιο περνάμε το διαφανές στερεωτικό βερνίκι.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες για την τεχνική εδώ: Φωτιστικό αερόστατο και η τεχνική του decoupage
Καλή επιτυχία!

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

2 σχόλια :

  1. Λατρεύω τα κεραμικά! Μπορείς να κάνεις τα πάντα με αυτά!Μου αρέσει πολύ και το ντεκουπάζ και ο τρόπος που τα συνδύασες! Δεν έχω κάνει ποτέ! Φιλιά και Καληνύχτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το ασταρι γιατι χρειαζεται στον ασπρο πηλο; αν δεν βαλεις τι γινεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή