Άρθρα ,

Πόση μεγάλη σημασία έχει το βλέμμα που ρίχνουμε στα παιδιά μας για την αυτοεκτίμηση τους;

3.11.14 Είμαι Παιδί 1 Σχόλια

Ως γονείς ίσως να μην αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος με το οποίο πιάνουμε ή κοιτάζουμε ένα παιδί μπορεί να συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση του. 
Τα παιδιά έρχονται στο κόσμο με άγραφη την πλάκα τους και η αίσθηση της αξίας είναι το αποτέλεσμα της μεταχείρισης τους από τους μεγάλους.  Τα παιδιά μαθαίνουν να εκτιμούν τον εαυτό τους από τις φωνές που ακούνε, από τις εκφράσεις των ματιών των μεγάλων, από τον τρόπο που οι μεγάλοι ανταποκρίνονται στα κλάματα τους.
Είναι σημαντικό να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:
1. Σκέψου τον τρόπο με τον οποίον πιάνεις εσύ το μωρό. Αν εσένα σε έπιαναν έτσι πώς θα αισθανόσουν; Είναι το πιάσιμο σκληρό, απαλό, ψυχρό, γεμάτο άγχος και φόβο;
2. Μάθε να συνειδητοποιείς τις εκφράσεις των ματιών σου. Είναι σημαντικό το παιδί να ξέρει πότε είσαι θυμωμένος ή πότε είσαι ευτυχισμένος.
3. Βοήθησε τα παιδιά να σχολιάζουν και να ρωτάνε για κάτι που συμβαίνει γύρω τους. 
4. Τα πολύ μικρά παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν ότι όλα γύρω τους συμβαίνουν εξαιτίας τους, και τα καλά και τα άσχημα. Όταν μιλάς στο παιδί σου, να καθορίζεις με ακρίβεια σε ποιόν αναφέρονται οι αντωνυμίες που χρησιμοποιείς. Π.χ. μια μητέρα που έχει θυμώσει με την συμπεριφορά ενός από τα παιδιά της, μπορεί να πει:« Εσείς τα παιδιά ποτέ δεν με ακούτε όταν σας μιλάω». Αυτή την έκφραση την ακούνε και την πιστεύουν όλα τα παιδιά που είναι μπροστά. 
Για να βοηθήσεις το μικρό παιδί να αποκτήσει αυτοεκτίμηση, οφείλεις  να του μιλάς κοιτώντας το ίσια στα μάτια, λέγοντας το όνομα του, πιάνοντας το τρυφερά. Το βλέμμα που του ρίχνεις πως είναι; Είναι γεμάτο σεβασμό και εκτίμηση;
Αν το μωρό μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε; «Με αγαπούν;» «Κανείς δεν με προσέχει;», «Δεν μου δίνουν σημασία»;

Της Αγγελική Κουβαρά, 
Ψυχολόγος - Θεραπεύτρια Οικογένειας
Ειδίκευση στη Συστημική - Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία
και τη Θεραπεία Οικογένειας για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες
e-mail: angelakouvara@yahoo.gr
web-site: www.psixikailogos.gr

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

1 σχόλιο :