Άρθρα ,

Αυτές τις μέρες εύχομαι...

23.12.14 Είμαι Παιδί 6 Σχόλια

Χάζευα στο διαδίκτυο, ανοιγοκλείνοντας σελίδες αφηρημένα, χωρίς στην ουσία να βλέπω αυτό που είχα μπροστά μου. Με έτρωγε από ώρα να γράψω κάτι, αλλά δεν ήξερα πως να το ξεκινήσω, με τρώει και η δική σου έννοια που αρκετές φορές άλλα λέω και άλλα καταλαβαίνεις...Μη με παρεξηγείς συμβαίνει καμιά φορά.
Μάλλον θα είναι η τελευταία ανάρτηση για την φετινή χρονιά και δεν είχα καθόλου κατά νου το θέμα της να σχετίζεται με κάποια πρόταση, κατασκευή ή κάτι παρόμοιο. Κάναμε και είδαμε αρκετά για φέτος, σειρά έχουν τα λόγια, οι σκέψεις. Ανθρώπινες σκέψεις που μερικές φορές σου κρατούν συντροφιά στο μισοσκόταδο. Αν δεν βαριέσαι μπορείς να διαβάσεις.
Η μέρα μου από το πρωί ήταν κάπως...ούτε κακή, ούτε καλή θα την έλεγες. Συννεφιασμένη θα της ταίριαζε καλύτερα και εκεί προς το τέλος μου έσκασε βαρύ το φινάλε. Βρήκα φυγή λοιπόν σε όμορφες αναμνήσεις. Το συνηθίζω αυτό όταν έχω κακή διάθεση γιατί με βοηθά να ηρεμώ. Με αφορμή λοιπόν μου ήρθε στο μυαλό το εξής:
...τα Χριστούγεννα από μόνα τους δεν είναι παρά μια λέξη ανάμεσα σε τόσες άλλες. Εσύ είσαι αυτός που θα ορίσεις την σημασία της. 
...αυτές τις μέρες το Πνεύμα των Χριστουγέννων προσπαθεί να τρυπώσει στις ανθρώπινες καρδιές. Να τις ζεστάνει βάζοντας μας σε εορταστικό mood. Κάποιοι ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες. Κάποιοι άλλοι μια χαραμάδα. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που κλειδαμπαρώνουν. Για δικούς τους λόγους. Τους μυρίζω από μίλια μακρυά πλέον. Σεβαστό. Δεν θα ήταν και φυσιολογικό άλλωστε να ήμασταν όλοι χαρούμενοι. Ούτε εγώ είμαι σήμερα. Δεν είμαι καν σε καλή διάθεση. Το δικαιούμαι όμως, λέω και ξαναλέω στον εαυτό μου. Δικαιούμαι λίγες μέρες μέσα στον χρόνο να κάνω κλικ στον διακόπτη. Και το κάνω. Ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο, τότε που ήμουν εγώ παιδί. Δεν ξέρεις πόσο μεγάλη ανακούφιση είναι. Δοκίμασε το!
Η μάνα μου στόλιζε το δέντρο στο σαλόνι που τότε αποτελούσε το καλό δωμάτιο του σπιτιού και άνοιγε κάτι τέτοιες μέρες σαν και αυτή. Eβδομάδες νωρίτερα είχε φροντίσει να στρωθούν τα χαλιά και μια λευκή και παχιά φλοκάτη έμπαινε μπροστά στο δέντρο. Ε ρε πανηγύρια που κάναμε! Με θυμάμαι να μετακομίζω στο σαλόνι και εκεί με κλειστά φώτα και μόνη συντροφιά τα χρωματιστά λαμπάκια που αναβόσβηναν ρυθμικά, να παίζω τους μεγαλύτερους ρόλους μου. Τρέμε Angelina!!!
Ναι, ξέρω. Πέρασαν χρόνια από τότε και η φαντασία μου ακολουθεί την φθίνουσα πορεία ενός ενήλικα αλλά έχει πλάκα όταν τα θυμάμαι και δικαιολογώ απόλυτα τα παιδιά μου που θέλουν να κοιμηθούν κάτω από το δέντρο. 
Αν τελικά έχεις καταλάβει αυτό που προσπαθώ να σου πω τόση ώρα είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να κλειδαμπαρώνουμε τις ψυχές μας, γκρινιάζοντας για την κίνηση στους δρόμους, τις τσέπες που αδειάζουν, ειδικά το τελευταίο με απασχολεί ολοένα και λιγότερο γιατί πολύ απλά δεν φταίνε τα Χριστούγεννα που αδειάζουν (αν κατάλαβες το υπονούμενο...!) και επιτέλους υπάρχει μαγεία σε όλο αυτό, μαγεία που είναι κρίμα να χαραμίζεται χάνεται, πίσω από προβλήματα, καθημερινότητες που έτσι και αλλιώς τα έχουμε όλο τον χρόνο. Το οφείλουμε στα παιδιά μας εξάλλου.
Με τούτα και με τ΄άλλα φθάσαμε στο τέλος λοιπόν και μένει μόνο να σου ευχηθώ 2 πράγματα που είναι αληθινά και όχι τα κλισέ που όλοι λέμε χαρά, ευτυχία κτλ κτλ γιατί, η ζωή δεν είναι το παραμύθι της Σταχτοπούτας τις περισσότερες τουλάχιστον φορές.
Για εμένα προσωπικά η υγεία είναι το βασικότερο όλων και τα υπόλοιπα έπονται. 
  • Εύχομαι λοιπόν τα φετινά Χριστούγεννα να σε βρουν σπίτι σου γερό.
  • Να έχεις κοντά σου ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν, χωρίς γκρίνιες τσακωμούς και ευτράπελα. Είναι άτιμο πράγμα η γκρίνια να το θυμάσαι. Σαν χαλασμένο γλυκό που το τρως και σου κάθεται στο στομάχι.
  • Να έχεις γεμάτο τραπέζι. Όχι πολυτέλειες και τυμπανοκρουσίες. Απλά γεμάτο τραπέζι. Αυτό νομίζω ότι τα λέει όλα!
  • Να έχεις ελπίδα και να χαμογελάς από την καρδιά σου. Γιατί χωρίς ελπίδα δεν ζει ο άνθρωπος και όταν γελάς προσποιητά τα παιδιά το καταλαβαίνουν. Και ας μη μπορούν πάντα να το εκφράσουν με λόγια.
Καλές Γιορτές!

Για ρίξε μια ματιά και εδώ!

6 σχόλια :